Článek na idnes.cz - Budete díky běhu zdravější?

Nyní se všichni snažíme hledat co nejvíce způsobů, jak zvýšit svou imunitu. Bereme vitamin D, otužujeme se, jíme zdravě, dostatečně spíme. Co dalšího můžeme pro svou obranyschopnost udělat? Je dobré začít běhat teď, když je venku zima?

Pohyb na čerstvém vzduchu beze sporu patří k jedním základních návyků v péči o své zdraví. A je víc, než doporučení hodný. Jeho benefity jsou nezpochybnitelné.

 

Nyní se všichni snažíme hledat co nejvíce způsobů, jak zvýšit svou imunitu. Bereme vitamin D, otužujeme se, jíme zdravě, dostatečně spíme. Co dalšího můžeme pro svou obranyschopnost udělat? Je dobré začít běhat teď, když je venku zima?

Pohyb na čerstvém vzduchu beze sporu patří k jedním základních návyků v péči o své zdraví. A je víc, než doporučení hodný. Jeho benefity jsou nezpochybnitelné.

Jaký dopad má běh konkrétně na imunitu?

  • zlepšuje výkonnost srdce a plic, tedy regenerace po jakékoliv nemoci bude rychlejší a snazší
  • zvyšuje se cirkulace imunitních buněk a schopnost těla odpovědět na nemoc je díky tomu včasná a přesná
  • běhání v chladném počasí zlepšuje termoregulační schopnost a ta sama o sobě má velký vliv na obranyschopnost
  • organismus je celkově odolnější a sportovec onemocní s mnohem menší pravděpodobností, než člověk, který sedí celý den u počítače
  • je dokázáno, že lidé, kteří se pravidelně hýbou se o sebe také pravidelně starají - dbají na regeneraci, zdravý jídelníček, péči o tělo i duši

Jak máte začít běhat, aby tělo z běhu získalo co největší imunitní doping?

Pomalu, s dobrou technikou a pravidelně. Lépe je uběhnout zpočátku 1 km 4 krát týdně, nežli 5 km jednou. Imunita se nejlépe tvoří, pokud je pohyb pravidelný a zároveň ne přehnaný. Přetrénování naopak imunitu snižuje.

Samozřejmě k běhu patří také kvalitní regenerace - masáže, lymfodrenáže, návštěva fyzioterapeuta, sauny apod. Pokud mluvíme o obranyschopnosti, je nesmírně důležité, jak u běhu dýcháte. Zkuste dýchat výhradně nosem. Běžte tak rychle, dokud zvládnete dýchat nosem. Jakmile budete muset dýchat pusou, zpomalte. Dýchání nosem má totiž ty největší pozitivní účinky:

  • aktivuje parasympatikus, který je zodpovědný za klidové autonomní reakce organismu a snižuje stres, čímž zvyšuje celkovou obranyschopnost
  • snižuje riziko nachlazení z dýchání studeného vzduchu, jelikož kůže v nose má řasinky, které mají schopnost vzduch ohřát a zbavit nečistot
  • zapojí i dolní laloky plic, čímž se zvýší jejich kapacita
  • donutí Vás běhat takovou rychlostí, která tělu skutečně přinese lepší imunitu (ani moc rychle, ani moc pomalu) a nebudete z běhu unavení (únava imunitu naopak snižuje)

Jaké další pohyby vám pomohou zlepšit imunitu?

Z jakéhokoliv sportu na čerstvém vzduchu tělo bude mít téměř jistě výborné benefity. Může to být chůze, nordicwalking, inline, jízda na kole, na běžkách, ale i kopaná s dětmi na zahradě. Nejde až tolik o druh pohybu, ale jak už jsem zmínila, o jeho pravidelnost. Nikdy by neměl být příliš náročný a měli byste jej v pohodě udýchat nosem. Každý pravidelný pohyb se vyplatí konzultovat s fyzioterapeutem, který vám poradí, zda máte dobré boty, kolo či techniku pohybu právě pro vaše tělo a jeho potřeby. 

Nicméně pokud se z jakéhokoliv důvodu nemůžete hýbat venku, i pohyb uvnitř má obrovský smysl. Karanténa přinesla mnoho tréninkových plánů a cvičebních videí. V našich programech sestavujeme klientovi program na míru tak, aby to byl specificky pro jeho tělo nejlepší a přinesl mu přesně to, co nejvíce potřebuje. Pracujeme na síle středu těla, flexibilitě, zapojení hlubokých svalů a celkové stabilitě. I takové posilování s vlastní vahou z pohodlí domova pomáhá zvýšit celkovou odolnost. Rozhodně budete díky němu schopní lépe odolávat veškerým nemocem.

V pohybu je nejdůležitější, aby byl variabilní. Pokud se rozhodnete pro běh, je ideální běhat zpočátku 3-4 krát týdně a 2 krát týdně si doma zacvičit kompenzační cviky či vyjet na kolo. A stejně to platí i u běžného sezení. Jakákoliv statická pozice či pohyb neškodí vašemu tělu pouze z pohledu kloubů a svalů, ale rovněž i z pohledu imunitního. Flexibilní, akorát silné a stabilní tělo bude mít vždy lepší dechové vzorce a celkovou schopnost odolávat vnějším vlivům.

Pak je tu ještě faktor, neméně důležitý, a to psychický. Pohyb má samozřejmě nedozírně pozitivní účinky i na psychiku - zmírňuje stres, přináší bytí v přítomném okamžiku a tedy nadhled nad každodenními starostmi, cítíte se díky němu spokojenější a šťastnější, máte ze seb radost. Propojenost pocitu ze sebe, z vlastního těla se zdravím by vydalo na celou knihu. A myslím, že mnozí z vás jsou si psychosomatických souvislostí dobře vědomi. Je dobré je neztrácet ze zřetele a mimo pravidelného pohybu zařadit i spánek, mindfullness techniky a péči o sebe v jakékoliv podobě.

Článek vyšel také: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/sportovani-a-imunita.A201127_132412_zdravi_pet

Zpět na přehled článků