Článek na idnes.cz - Jak pomůže ájurvéda na cestě ke štíhlejší postavě?

Jak se ájurvéda dívá na současné diety? Co by Vám doporučila jíst? Musíte jíst jen klíčky a salát, abyste dle tohoto moudrého učení zhubli? A v čem je tak skvělá, efektivní a hlavně dlouhodobě fungující?

Ájurvédy si cením hlavně pro její komplexní přístup k člověku. Její pohled na diety je jasný: diety jsou trvale neudržitelné, neřeší příčinu nadváhy a jsou určené pouze pro krátkodobé řešení. Nijak nepřispívají zdraví. Naopak tělo uvádí do stresu, který mu nijak neprospívá, pouze jej vyčerpá. Možná zhubnete, ale při první příležitosti kila naberete zpět bez mrknutí oka. Indický přístup naopak jde do hloubky, dívá se na Vás jako na celek, se všemi okolnostmi, které Vás právě ovlivňují. Správný ájurvédský poradce nikdy nepostupuje podle tabulek a čísel. Vždy se dívá na člověka v kontextu jeho života, zdravotní historie, aktuální sezóny, ale také psychické síly a míry stresu, která jej aktuálně zatěžuje.

Tento poslední faktor je pro něj možná ten nejdůležitější. A proto bych se u něj chtěla zastavit. Na začátku ledna se každý rok roztrhne pytel s články a jídelníčky zaměřenými na hubnutí, posilovny jsou (za normálních okolností) narvané k prasknutí a lidé se vrhají po hlavě do shazování nejen povánočních kil. Na druhou stranu, z pohledu přírody se jedná o čas, kdy venku je ještě zima, brzy tma a hodně lidí je vyčerpaných z vánočního shonu a pracovního stresu ke konci roku. Náš organismus v tuto dobu potřebuje výživnou, převážně vařenou stravu bohatou na tuky a bílkoviny. Z pohybového hlediska by se nemělo jednat o přehnaný pohybový režim, jelikož tělo je tak trochu v zimním spánku a nasadit mu z nicnedělání tvrdý tréninkový plán není úplně nejlepší nápad. Samozřejmě jiné je to u sportovců, kteří se hýbou po celý rok a pauzu mají většinou v listopadu. Ale i u nich se v lednu jedná o období pomalých, dlouhých tréninků, nabírání objemu, nikoliv rychlosti. 

 

Co byste tedy měli pro své tělo na začátku roku udělat? A kdy tedy můžete začít hubnout a jak?

V lednu se ještě zaměřte na dobrou péči o sebe, klid, teplo a nepouštějte se do převratných změn. Co se týče jídelníčku, doporučuji se zaměřit v první řadě na teplý, ideálně doma připravený oběd. Měl by obsahovat zdroj bílkovin, obilovin a zeleniny. Určitě nezapomínejte na dostatek bílkovin, ty zajistí, že odpoledne a večer nebudete mít hlad. Oběd by měl být relativně velký, pokud bude dostatečný, k večeři by Vám měla stačit jen zeleninová polévka, či například pečená zelenina s masem, sýrem halloumi či rostlinným zdrojem bílkoviny.  A snídani jezte podle chuti. Pokud ráno nemáte hlad, určitě se do ní nenuťte. Snídaně by měla být tak velká, abyste v pohodě vydrželi do oběda, který se dáte mezi 12-14h.  Takový jídelníček je dobrým a bezpečným startem pro hubnutí, který tělo nevyčerpá a zároveň je při něm možné hubnout. Pro snížení váhy je zásadní odpoledne a večer jíst jen už lehce a po 20h ideálně nejíst už vůbec, aby tělo mělo čas strávit večeři a ve spánku se mohlo soustředit na regenerační procesy, nikoliv na trávení. Vydávejte se na dlouhé procházky či běžky, s posilovnou a náročnějším tréninkem vydržte, až naberete více sil s příchodem jara.

V tu dobu také můžete začít více a rychleji hubnout, držet detoxikační kúry apod. Ale i tehdy byste se měli řídit určitými pravidly. Zejména tím, jak moc se cítíte vyčerpaní, máte stres doma nebo v práci atd. Pokud jste unavení, určitě není vhodné zařazovat jakýkoliv detox. Naopak byste měli své tělo uvést do klidového režimu, dopřát mu odpočinek, dobrou stravu a mírný pohybový režim. To, v jakém stavu se Vaše tělo i duše nachází Vám nejobjektivněji pomůže zhodnotit ájurvédský poradce, který má k dispozici řadu vyšetření, díky kterým uvidí, jak jsou na tom Vaše tkáně, nervová soustava a další důležité parametry. Dle toho může nastavit redukční režim včetně pohybového plánu tak, abyste si neublížili, výsledky byly zdravé a udržitelné. Do doporučení zahrnuje mnoho parametrů - vaše základní dóšické nastavení, stav trávení, schopnost odpočívat, vlivy počasí, ale i společenských podmínek (například celá situace okolo covid je pro mnohé velmi stresující a nastavovat v tomto období další změny v jídelníčku, sportu by Vám jen ublížila a tělo vyčerpala).

Jak se takové vyčerpání, neboli to, že jste to s dietou přehnali projeví? V první řadě tím, že nastavený režim nevydržíte, protože Vás bude bolest hlava, budete unavení, nebo se nebudete schopní soustředit či onemocníte. Nic z toho by se při správně prováděné dietě nemělo stávat! Dále se to může projevit o několik měsíců později vyčerpáním a větší náchylností k nemocem, typicky to bývá po jarním velkém půstu pak na podzim. A nebo se začnou objevovat různě nespecifické bolesti, poruchy trávení, potíže s pletí, pocity slabosti, únavy a celkové vyčerpanosti nervového systému.

A jaké současné diety ájurvéda schvaluje? Již několik desítek let se západní svět točí od jedné diety k druhé. Často ta, co přijde po předchozí se skládá z naprosto opačných doporučení. Z nízkotučné na vysokotučnou, z vysokosacharidové na nízkosacharidovou, z jezení alespoň 5krát denně po přerušovaný půst. Zdá se, že v tom má západní dietika celkem chaos a neustále hledá, co by pro tělo bylo nejefektivnější. Ájurvéda svůj názor už tisíce let nemění a je ve svém přesvědčení pevná. A její pravidla zkrátka fungují a hlavně jsou trvale udržitelná. Doporučení ájurvédského poradce nikdy nejsou radikální a nepřevrátí vám svět naruby. Udržitelnost a realizovatelnost je základním parametrem. Tedy vždy s Vámi bude hledat cestu, která je pro Vás představitelná a proveditelná po velmi dlouhou dobu.

Ze současných diet by asi nejvíce souhlasila s přerušovaným půstem. Jelikož ájurvéda ví, že trávení trvá 5h a nemělo by být přerušováno jezením dalšího jídla. Proto se doporučuje jíst pouze 3 jídla denně, s důrazem na poctivý oběd v poledne. Další diety jsou z mého pohledu trvale neudržitelné, aniž by způsobily tělu různé nežádoucí vedlejší účinky, o kterých se zmiňuji výše.

Na závěr bych Vás chtěla v povzbudit v pozvolné cestě k dietě a hubnutí. Obzvláště teď v době, která je ještě víc stresující než jindy, klaďte důraz na odpočinek a dostatečnou, všezahrnující stravu. A pokud budete hledat jakékoliv univerzální rady, vězte, že je vždy lepší najít odborníka, který zhodnotí celou situaci v kontextu a s nadhledem a dá Vám doporučení, která budou mnohem efektivnější a prospěšnější pro celou vaši situaci.

Článek vyšel také na idnes.cz: https://www.idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/ajurveda-hubnuti-dieta.A210129_154651_jpz-volny-cas_job

Zpět na přehled článků