Článek na idnes.cz - Je salát zdravý za všech okolností?

Slunce, horké počasí a léto s sebou nese i větší chuť na studené saláty, ledové nápoje a čerstvé ovoce. Je ale salát skutečně to nejlepší, co můžeme v toto roční období tělu dát? Můžeme ho jíst na kila? A bude díky němu mít tělo vše, co potřebuje? Zhubnu, pokud budu jíst salát ke každému hlavnímu jídlu či dokonce místo něj?

Budu k vám teď hovořit z pohledu tisíce let starého medicínského učení z Indie - ájurvédy. Její názor na saláty a studenou zeleninu či ovoce je zcela jiný, než jak ho známe ze západu. Možná může být pro někoho inspirací, zvlášť pro ty, kteří se při takovém jídelníčku necítí úplně nejlépe.

Salát od pohledu evokuje pocit lehkosti, čerstvosti a svěžesti. Do určité míry tomu tak určitě je. Nicméně vše má své meze. Problém čerstvé zeleniny, tedy tepelně neupravované, je v tom, že je pro tělo velmi těžce stravitelná. Pro mnohé tělesné konstituce (dle ájurvédy se jedná o konstituci Váta), až nestravitelná. Poznáte to tak, že se cítíte po takovém jídle nafouklí, nadýmáte se nebo máte zácpu. Z dlouhodobého hlediska na sobě pak můžete cítit suchou kůži, lámavé nehty, častější lupání v kloubech. Pro jiné typy (dóši Pitta a Kapha) je salát v omezené míře vhodný a v horkém počasí může mít velmi příznivý chladivý a zlehčující efekt. Nicméně i zde byste se měli řídit určitými pravidly. Zpomalení trávení, ke kterému konzumace salátu a syrové zeleniny může vést, znamená paradoxně i tendenci k přibírání na váze. Jak tedy jíst salát a přitom neškodit svému tělu?

Ájurvéda je věda velmi individualizovaná a jen velmi málo pravidel je v ní obecně platných. U konkrétních doporučení se řídí Vaší dóšickou konstitucí, kterou nejlépe pozná certifikovaný terapeut, nikoliv test na internetu, který nezohledňuje nespočet drobných odchylek. Test poskytne hrubé obrysy, které Vám nejlépe pomůže doplnit terapeut a hlavně vaše naslouchání vlastnímu tělu.

Především bychom měli mít na paměti, že salát je vhodnější v létě mnohem víc, než v jiná roční období. V létě je síla slunce největší a pomáhá rozhořet váš trávicí oheň a vy jej díky tomu dobře strávíte. Tuto schopnost máte nejlepší v poledne, kdy byste také měli mít největší hlad a do tohoto času soustředit největší jídlo dne. Je důležité mít na paměti, že salát není dostatečná výživa pro tělo, zvlášť v poledne. Rozhodně byste jej měli doplnit bílkovinou, mou oblíbenou na léto je například sýr halloumi, a ideálně i obilovinou. V létě jsou vhodné jáhly, brambory, quinoa či kuskus. Večer bych již doporučila spíše grilovanou či jinak tepelně upravenou zeleninu nebo polévku. Pokud si přesto toužíte dát po obzvláště horkém dni salát večer a necítíte se po něm nafouklí, můžete, opět jej doplňte trochou obiloviny. Opravdu ale vnímejte své tělo, jak se po salátu cítí. Možná mu například narychlo připravená tzv. stir fry zelenina udělá lépe něž úplně čerstvá.

Ájurvéda je královská věda koření. Koření používá zejména pro lepší stravitelnost a často také jako lék. Určitě je vhodné salát doplnit bylinkami jako je bazalka, koriandr, kopr, zázvor, černý pepř, římský kmín, pomohou zmírnit jeho nadýmavý efekt.  Do salátu je určitě dobré přimíchat trochu ghí či oleje, zmírní jeho suchost, která následně způsobuje i suchost v těle (lupání kloubů, suchou kůži, zácpu, únavu).

Neméně podstatné je vybírat zeleninu od českých farmářů. To nám mimo jiné zajistí její sezónnost. Ideální je konzumovat to, co se právě sklízí. 

Pár slov o ovoci

V létě se sklízí hodně druhů ovoce a je určitě je zařazujte do vašeho letního jídelníčku. Čerstvé ovoce bychom ale neměli kombinovat s ničím jiným a jíst ho mezi jídly. S mnoha potravinami (například mléčné výrobky) má tendenci kvasit a stává se tak zcela zakázanou a nestravitelnou kombinací. Zároveň je dobré ovoce jíst vždy po jednom druhu a nekombinovat jich více najednou. Každé vyžaduje speciální způsob trávení a tělu hodně usnadníme práci, když je nebudeme mixovat dohromady.

Dle ájurvédy je silné trávení prevencí veškerých onemocnění. Nevytváří se tak v těle nečistoty a tělo může ze stravy získanou energii využít na život a nikoliv na zbavování těla toxinů. Pokud máte naopak slabé trávení, v těle se usazují nečistoty, které vedou k nižší energii, snížené schopnosti těla regenerovat a vyvíjí se postupně různá onemocnění. Nejprve se projeví pouze slabou zácpou, pocitem těžkosti či bolestí různě po těle. Postupně se může vyvinout závažnější onemocnění jako jsou záněty trávicí trubice, lupénka či jiná onemocnění, jejichž léčba už je vždy složitější, než léčba zácpy. Nicméně vězte, že taková původně dobře zamýšlená myšlenka, jíst salát, může vést až k diabetu, žaludečním vředům, ale i k bolestem zad. V těle je vše propojené a vše má svůj důsledek. Pokud tyto příznaky ale rozpoznáte včas, skrze stravu, denní režim, vhodně zvolený pohyb a práci s myslí, jde vše zachránit. Na takovou cestu vřele doporučuji průvodce, odborníka, který uzří vaši situaci s odstupem a pomůže vám najít vaše slepá místa a cestu ven z bludného kruhu.

Článek vyšel také na idnes.cz: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/ajurveda-zelenina-ovoce-leto-zdrave-stravovani-dosa.A200716_180349_zdravi_jup

Zpět na přehled článků