Článek na novinky.cz - COVID-19 a pomoc v podobě ájurvédy

Coronavirus si v mnohých věcech uměl dobře vybrat. Přišel do absolutně přetížené a vystresované doby a přinutil nás odpočívat. A přišel na jaře, kdy je ideální prostor pro očistu, úklid a nový začátek. A na to, si myslím, že je vhodné čas v karanténě využít. A jak? Co to pro nás znamená? Co konkrétně mám dělat? Jak se máme ke svému tělu chovat na jaře? Co je dobré jíst? A je vhodné se teď pustit do detoxu? Odpovím na tyto otázky prostřednictvím ájurvédy, tisíce let starého učení pocházejícího z Indie, která má v současné chvíli na 1,3 miliardu obyvatel pouze 500 nakažených. Může i to něco říkat o imunitě a zdravotním stavu občanů této země?

Jaro je obvykle ideálním obdobím pro očistu. Konkrétně je to období na přelomu zimy a jara, většinou to bývá začátkem března. Nicméně nyní, kdy jsme všichni pod obrovským tlakem a strachem z toho, co bude, není vhodné tělu připravit další zátěž, kterým očista jednoznačně je. Místo toho bychom měli dbát na kvalitní, teplou stravu z čerstvých surovin. Ze zimních jídel - maso, těžké obiloviny, mléčné výrobky, které v zimě potřebujeme, abychom mohli odolávat nižším teplotám, bychom nyní měli přecházet na lehčí varianty. Těžce stravitelné potraviny jsou teď příliš zatěžující pro náš trávicí systém. V těle se tak usazují nečistoty a převáží práce na jejich odstraňování, nad vytvářením energie, síly a obranyschopnosti. Všechno se zpomalí - metabolismus, tvorba imunity, krevní oběh. Ve výsledku pocítíte úbytek energie a nižší imunita může znamenat větší náchylnost k onemocnění či k jeho horšímu průběhu.

Nyní tedy budu hovořit konkrétně k jednotlivým skupinám potravin a jejich úpravě. Jedná se o obecný výčet. Může se podle něj řídit každý člověk, ale je důležité mít na mysli, že jsou obecné. Každý člověk je unikátní a má své speciální potřeby. To, co je vhodné specificky pro nás, doporučuji konzultovat s odborným ájurvédským poradcem. Z podrobného vyšetření doporučí zcela konkrétní kroky - kdy a co bychom měli jíst, jestli je pro nás vhodný půst, zda by nám zásadně nemohla pomoci například meditace nebo nějaké speciální cvičení. Jakmile cítíte, že na tato jídla nemáte vůbec chuť, může to být tím, že vaše tělo je v nerovnováze a žádá si další nevhodné potraviny, které ho ještě více rozhodí. V těle i v přírode to funguje tak, že jedna nerovnováha automaticky vede k další nerovnováze. Čím více z cesty na hřebenu hory sejdeme na stranu, o to víc nás to táhne z kopce dolů a je těžké a potřebujeme úsilí na to se dostat zpět na hřeben zpět do rovnováhy. S tím vám nejlépe pomůže odborník, který nabídne pohled zvenčí. A vyleze s vámi na tu horu, abyste ten rozhled měli i vy a příště už věděli, kudy jít. Teď tedy ke konkrétním doporučením.
Z obilovin bychom mohli vybírat - jáhly, pohanku, kukuřici, kuskus, quinou, rýži natural či tapioku.

Z ovoce jablka, sušené fíky, hrušky. Silně nedoporučuji zejména čerstvý, tepelně neupravený banán a obecně studené ovoce. Zkuste jej vždy tepelně upravit s nějakým zahřívacím kořením - skořicí, kardamomem či muškátovým oříškem. Zahřívací koření pomáhá vašemu trávicímu ohni trávit jídlo. Můžete si to představit tak, že ho jakoby předvaří a do trávicích cest se tak dostává už předpřipravené a tělo si s ním díky tomu lépe poradí.

Ze zeleniny veškerá listová je vhodná, ale se saláty to nepřehánějte. Jejich čas přijde až v létě, kdy je díky vyšším okolním teplotám bude naše tělo lépe trávit.  Dále zařazujte zelené fazolky, brokolici, květák, čerstvé kopřivy, pampelišky, kapustu, čerstvý medvědí česnek, špenát. Jakékoliv čerstvě utržené jedlé listy (bršlice, kopřiva, pampelišky, šťovík, medvědí česnek) jsou teď fantastické pro naše potřeby. Mají schopnost z těla vytáhnout nečistoty, svou hořkou chutí fungují proti toxinům a zabíjí mikroorganismy.

Luštěniny jsou nyní pro svou svíravou a hořkou chuť rovněž ideální přílohou k zelenině či lehkému masu. Z méně obvyklých bych doporučila rozličné druhy fazolí, čoček. Úžasnou službu naší imunitě nyní udělá například naklíčené mungo, kterým posypete svůj oběd z tepelně upravené zeleniny a obilovin.

Z masa doporučuji kuřecí, králičí či krůtí z osvědčených zdrojů. Maso na jaře není doporučeno konzumovat ve velkém množství. Zkuste jeho potřebu omezit na třikrát do týdne. Luštěniny, obiloviny a zelenina bohatě pokryjí bílkovinnou potřebu běžného člověka.

Mléčným výrobkům se teď spíše vyhýbejte, je to opět pro jejich těžkou stravitelnost. Pokud na nich z jakéhokoliv důvodu trváte, vybírejte méně tučné nebo například kozí.

 Celkově by tedy strava měla být lehčí oproti zimnímu období a stále preferujeme její tepelnou úpravu. Ovšem proti jiným jarům dbáme na dostatečnou výživnost. Abychom mohli čelit viru v plné síle, musíme dávat tělu to, co potřebuje. Opravdu se nalézáme ve velmi náročném období, které by vás mělo vyzvat k větší péči o sebe. Doporučuji i masáž sebe sama (v ájurvédě ji říkáme abhyanga) teplým sezamovým či mandlovým olejem, zvlášť pokud se cítíte tak říkajíc bez šťávy.

 Zkuste zařazovat i koření, které dobře fungují na čištění organismu - zejména ty s pálivou chutí - černý pepř, chilli či zázvor.

Pro celkovou podporu trávení je dobrý tzv. K2F čaj - koriandr, římský kmín a fenykl - semínka ve stejném poměru roztlučte ve hmoždíři a jednu lžičku zalijte 250 ml horké vody. Pít můžete neomezeně během dne. Dobře by konkrétně na coronavirus fungoval i čaj z černého pepře, sušeného zázvoru a kurkumy se stejným postupem, dávkování by byla jedna polévková lžíce na 200 ml dvakrát denně. Bude hodně pálivý, tedy pokud byste cítili, že je na vás moc silné a vysušující, nahraďte zázvor skořicí či kardamomem.

 Každopádně nám všem přeji, abychom našli v tom větším tichu, které se rozhostilo, schopnost poslouchat své tělo a vycházet mu vstříc.  A pokud ucítíte volání po změně, po vylehčení jídelníčku, častějším pohybu na čerstvém vzduchu či po více hodinách spánku, neváhejte a dopřejte si je. A pokud ucítíte, že je potřeba věci změnit od základů, jak k tomu jaro vybízí, můžete zvážit, zda pro Vás tentokrát nebude více podporující projít touto cestou s někým, kdo Vám pomůže se podívat věcem na kloub a najdete tak to, co skutečně hledáte a chcete změnit. Protože jedině když potřeba změny vzejde skutečně z Vás, z hluboké touhy dát věcem novou podobu, bude to fungovat. Držme se a nebojme se být odvážní v nových začátcích. Teď je prostor se na ně dobře připravit.

 Jsem v tom s Vámi.

Klára Tuzarová

Článek vyšel také na serveru novinky.cz: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/vyuzijte-volnych-dni-ve-prospech-sebe-a-sve-rodiny-40320855

Zpět na přehled článků