Článek na Vitalia.cz - Jak běžné symptomy prozradí nemoc dlouho dopředu?

Ájurvéda, tisíce let staré indické učení, léčí problémy dávno předtím, než se vůbec objeví. Jak je to možné? Jak to zjistí? A můžete Vy na sobě poznat, kdy je potřeba vyhledat pomoc, změnit jídelníček či způsob a délku odpočinku? A proč se takové změny vyplatí udělat včas, a jak mohou zamezit vzniku nějakého skutečného onemocnění?

Problémy v těle vznikají dlouho. Ovlivňuje je to, co jíme, jak se hýbeme, odpočíváme, přemýšlíme, ale i to, kde žijeme, v jakém prostředí a zemi a jak moc jsme v souladu s přírodními zákonitostmi. Těch faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je samozřejmě spoustu. Doporučila bych ale začít od těch nejlépe ovlivnitelných - to je vaše strava, spánek a život v souladu s aktuálním ročním obdobím.

Tělo má obrovskou kapacitu. Dokáže dlouho fungovat bez potíží, zvládat nabitý program, stres, péči o rodinu, sebe, budování kariéry. A pak najednou zdánlivě z ničeho nic vypoví službu. A to nikdy není výsledkem toho, že jste si přeleželi záda, předešlý den hodně pracovali, či více trénovali. I sebemenší bolest nebo jakýkoliv zdravotní problém má za sebou dlouhou historii. Historii toho, kdy jste přetěžovali své tělo, nemysleli na něj a rovněž tak jste zapomněli na svou duši, neodpočívali, nedopřávali si chvíle v tichu bez myšlenek a nežili přítomností. Během této doby se objevovali drobné potíže jako je zácpa, suchá kůže, pálení očí, bolesti hlavy, lámavé nehty, pocity těžkosti po jídle. Jenže buď jste si jich ani nevšimli, nebo na ně nebyl prostor. V ájurvédě se ale těmto drobným symptomům přikládá obrovská důležitost.

 

Za každou změnou v tomto indickém učení stojí jedna z dóš - váta, pitta či kapha. Ideální stav je, když jsou v rovnováze. Během života se ale tato rovnováha mění vlivem toho, co jíme, jak žijeme, myslíme atd. Pokud je horko, zvýší se pitta, pokud je zima, zvýší se váta a pokud je vlhko, podepíše se to na kaphě. Jakmile dochází k dlouhodobému narušování jedné z dóš (například jíte mnoho suchých nebo studených či sladkých potravin) trvale se zvýší a ponese s sebou své typické projevy. Krátkodobá změna této rovnováhy není problém, dokonce je přirozená. Nicméně je dobré se stále snažit o vyvažování. Ájurvéda je mi blízko tím, jak je neskutečně intuitivní. Pokud dobře vnímáte tělo, víte, kdy je potřeba zvolnit, jíst méně masa, více teplé zeleniny apod. Jde jen o to těmto hlasům naslouchat a jít jim naproti. Pokud tak budete činit, zaručuji Vám, že se Vám vyhnou velké nemoci jakými je rakovina, onemocnění srdce, žil, plic, trávicího systému atd.

Nicméně není to cesta lehká a vyžaduje opravdu velkou pozornost a upřímnost vůči sobě samému. Jistý nadhled Vám může pomoci najít odborník, ájurvédský terapeut, který s Vámi bude hledat, jak nastavit jídelníček, denní režim a další drobnosti všedních dnů tak, abyste si neškodili.

Které signály by tedy mohly předznamenávat, že nejsou dóši v rovnováze?

  • nedostatek energie
  • hlad přicházející v nepravidelném čase
  • nepravidelné vyměšování
  • bolestivá a nepravidelná menstruace
  • bolesti kdekoliv po těle
  • pocity těžkosti
  • dlouhodobý chrapot
  • pocit těžkosti
  • suchá kůže
  • a mnoho dalších

To vše jsou symptomy, které prozrazují, že se tělu dlouhodobě nedaří autonastavování rovnováhy. Způsob Vašeho života je pro něj příliš zatěžující a potřebuje pomoct, aby opět mohlo naplno fungovat. Pokud cítíte, že něco nefunguje, jak by mělo, je dobré rozhodně začít měnit přístup sám k sobě a ke svému zdraví. Ájurvéda v rámci terapie přistupuje jako první k Vašemu agni - trávicímu ohni. Oheň je považován za zcela klíčový faktor pro dobré trávení jak jídla, tak myšlenek i emocí. A péče o něj je prvním krokem na cestě ke komplexnímu nastavení zdraví.

Chtěla bych, abyste si z článku odnesli hlavně informaci, že nikdy není pozdě na sebepéči. A pokud je k sobě člověk upřímný, pozná, kdy žije “na dluh”. A pak je třeba jen mít odvahu to změnit. Je úžasné, že máme dostupný nástroj, kterým odvrátit velké zdravotní komplikace včas a velmi přirozeným způsobem. Moc nám všem držím palce, abychom to dokázali. U mě je to o neustálé potřebě vše zvládnout, emotivním jedení večer a neschopnosti odpočívat, zastavit se byť jen na pár dechů. Snad se mi podaří, stejně jako Vám, k tělu i duši začít přistupovat jinak, než jak jsem již několik desítek let zvyklá.

Článek také vyšel na Vitalia.cz.

Zpět na přehled článků