Článek pro idnes.cz - Vyplatí se jít s bolestí zad na masáž a mohu jít ke komukoliv? Jakou masáž zvolit?

Svou praxi provozuji již 13 let, takže zodpovědně mohu říci, že ne každá bolavá záda jsou skutečně bolavá záda. Někdy sice klient přichází a cítí bolest v zádech, ale příčina je někde jinde.

Svou praxi provozuji již 13 let, takže zodpovědně mohu říci, že ne každá bolavá záda jsou skutečně bolavá záda. Někdy sice klient přichází a cítí bolest v zádech, ale příčina je někde jinde. Může to být například žlučník – to pak lidé přijdou s bolestí pod lopatkou. Anebo jiný orgán, který se projeví bolestí v bedrech, kříži, kyčli. Když bych takového člověka hodinu masírovala na zádech, měla bych u toho sice dobrý úmysl, ale ve skutečnosti bych mu moc nepomohla. Možná i naopak. A někdy je zase bolavá lopatka skutečně bolavá lopatka a stačí masáží uvolnit ztuhlé svaly. No jak se v tom má člověk vyznat?

Proto je důležité si správně zvolit maséra či fyzioterapeuta. Jak to ale udělat? Poptejte se svých známých – na masáž chodí pravidelně mnoho lidí, protože je to úžasná technika využívaná jako léčebná už v dávné historii a své místo má i v dnešní době. Jistě tedy budete znát někoho, kdo se už díky masážím zbavil bolestí zad. Pokud se vydáte hledat na internet, dívejte se na životopis a přečtěte si, co o sobě masér píše. Certifikáty nemusí nutně znamenat, že dostanete kvalitní péči. Dívejte se na zaměření maséra, zda se zajímá i o komplexnější pohled, zda dokáže porozumět i zdravotní problematice.

Velmi Vám nedoporučujeme maséra, se kterým byste se nemohli domluvit. Hned na začátku poznáte dobrého terapeuta podle toho, že se zajímá o to, kde Vás to bolí, jak dlouho, kdy, při jakých pohybech a doptá se na vše, co bude z Vašeho popisu vycházet. Už z takového rozhovoru na úvod totiž umíme poznat, zda se bude jednat spíše o skutečně bolavá záda anebo bude potřeba se poohlédnout i někde jinde a masáži zad se raději vyhnout.

Stejně tak Vám nedoporučujeme ani maséra, který Vám bude nutit nějakou svou oblíbenou techniku či způsob. Možná Vám nabídne Dornovu metodu, Sportovní masáž, thajskou, reflexní… vždyť nabídka je v dnešní době téměř nekonečná... No a jak se v tom má člověk opět vyznat? Dobrý terapeut má v rukávu více možností, jak Vám bude moci pomoci. A proto se bude zajímat především o Vás a ne o techniku, kterou by chtěl aplikovat.

Taková ideální masáž by se pak mohla jmenovat například Masáž dle individuálních potřeb nebo Zdravotní masáž. Ale jak už jsme si řekli, na názvu zas tak nesejde, především je třeba se ujistit, že tato masáž povede k Vašemu vytouženému cíli – k úlevě v boleti zad.

Dobří fyzioterapeuté a maséři to takzvaně „mají v rukách“. Když přijímám nové kolegy, nechám je vždy na sebe sáhnout. A terapeuta s citem poznám okamžitě. Jeho ruce totiž splynou s Vámi. Můžete na vlastní kůži pocítit, že ten člověk prostě ví, kam sáhnout. Když najde ztuhlé místo, nezačne ho divoce rozmasírovávat do Vašeho zemdlení, ale citlivě rozpouští jednu vrstvu po druhé. Někdy to může i bolet, ale snadno poznáte, že to je ten správný druh bolesti, který vede k následné úlevě.

Na závěr byste se měli dozvědět, jak se můžete po masáži cítit, co byste dnes ještě měli nebo neměli dělat. Možná totiž budete mít tělo krátce po masáži spíše rozbolavělé, tak se toho nezalekněte, protože to je jen proces, kdy se svaly začínají regenerovat. Možná pocítíte hned úlevu, a to je skvělé, ale nespěchejte na sport či jinou zátěž, protože tělo si potřebuje zvyknout.

Přeji Vám mnoho krásných masáží s dobrými účinky. A když Vás záda bolet nebudou, zkuste i masáž relaxační, například aromaterapeutickou, ale o té zas někdy příště.

Článek vyšel také: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/vyber-masaze-a-bolesti-zad.A201016_094914_zdravi_pet

Adéla Ručková, celostní terapeutka a majitelka Namao

Zpět na přehled článků