Článek v časopisu Run - Intuitivní trénink řízený přírodními zákonitostmi

Jak běhat po dlouhé, nečekané pauze způsobené coronavirem? Řídit se podle tabulek, nebo raději poslouchat své tělo? Jak se na takové změny dívá ájurvéda? 

Máme za sebou období plné změn. Nejprve jsme trénovali na závody, které se zrušily. Pak jsme se báli, zda budeme moci běhat i v karanténě. Pak jsme začali běhat, někteří mnohem víc, než kdy dřív a někteří naopak ztratili motivaci. A teď se vše vrací do původních kolejí. Začínáme chodit do práce a chystat se na závody. Času na trénink bude opět méně. Jak se k nové situaci postavit? Jak teď trénovat? Jak najít motivaci? A neuškodí našemu tělu, když zase začneme běhat intervaly a závodit? Co mu dopřát, abychom jej dokázali přes toto období co nejsnadněji přenést?

 V minulých číslech jsem psala o pohledu ájurvédy na běh z hlediska jejích 3 konstitučních tipů - Váta, Pitta a Kapha. Ájurvéda řídí svá doporučení výhradně přírodními zákonitostmi. A v tomto článku bych se chtěla dívat na trénink v době pocoronavirové z pohledu této tisíce let staré medicíny.

 Váta a coronavirus

Celý coronavirus, karanténa a veškerá restriktivní opatření byly pro tělo velmi stresující. Ač se to možná nezdá, naše energetické zásoby mohou být vyčerpané. Přizpůsobivost těla a imunitní odpověď tím je snížená. Jakákoliv změna přináší do těla elementy přisuzované Vátě - suchost, pohyblivost, vzduch, jemnost, chlad, tvrdost, ostrost. Můžete tak cítit více, než kdy jindy tendenci k suché kůži, zácpě, praskání kloubů, nadýmání, zimomřivosti apod. Váta je velmi křehká a musí dobře vnímat své kapacity, aby se nevyčerpala. Tím byste se měli řídit při sestavování tréninku. Přichází léto, teplo a slunce. Mnoho z Vás se bude cítit velmi dobře a plní síly zase začít makat. Nicméně, nezapomeňte se nejprve zeptat Vašeho těla, zda je skutečně připravené zase plně trénovat. Doporučuji malé cvičení. Pokud Vás typicky na těle pobolívá nějaké místo (u mě je to například koleno) - zkuste se zeptat svého kolene, zda je ready. A poslouchejte, jaká přijde odpověď. Nehodnoťte ji, nesnažte se ji měnit. Jen přijměte, co přijde. A zkuste podle toho řídit Váš tréninkový plán následující týden. A po týdnu toto cvičení opakujte. Pokud byste trénink v létě přehnali, mohlo by Vás to dohnat poté na podzim. Tehdy je Váta velmi zvýšená a tělo má větší náchylnost k nachlazení, přetížení a různým bolístkám. Vím to z vlastní fyzioterapeutické praxe, kdy se každý rok opakuje situace se zvýšenou poptávkou po našich službách v říjnu a listopadu. Hodně pak zpětně přicházíme na to, že v létě lidé hodně “hřeší”. Více trénují, méně regenerují a celkem špatně jí. Tělu se to pak vrací právě na podzim, který Vátu dostává mimo rovnováhu. Z pohledu jídelníčku bychom se měli vyvarovat příliš studených potravin. Salát v době oběda s teplou polévkou není problém. Ovšem pak k večeři už bychom měli preferovat teplou zeleninu, místo studeného salátu. Studené, tepelně neupravené jídlo vátu rovněž zvyšuje.

 Pitta a coronavirus

V době homeoffice mnozí pracovali mnohem víc, než normálně. Velmi zatěžující bylo i skloubení práce a péče o děti, které neměly školu. Za výkonnost je v těle zodpovědná Pitta. Pitta je horká, lehká, ostrá, tučná, sliznatá, pohyblivá, tekutá. Díky pittě jste produktivní, rychlí, bystří a efektivní. Pokud je v těle pitta zvýšená, projevuje se to tendencí k vyrážkám, průjmům, překyseleností, zánětům, pocitům pálení, zčervenání či potížím s očima. V létě se naopak lidé s dominantní pitta konstitucí necítí nejlépe. Trpí přehříváním a velkým pocením. Pitta u Vás nyní může být zvýšená i díky větší výkonnosti, kterou jste museli během karantény prokázat. Abychom ji snížili je nemírně důležité netrénovat v čase 10-14h, což je čas této dóši. Naopak v této době bychom si měli najít čas na dlouhý, klidný oběd, ideálně doma uvařený. Chladit pittu můžete zařazením máty, fenyklu, římského kmínu či koriandru do jídelníčku. Velmi dobře vám také bude dělat kokosový olej. Pokud cítíte, že máte tuto dóšu v těle zvýšenou, bude skvělé, když zařadíte před tréninkem ochlazující sestavu Pozdrav měsíci z jógy. A především věnovat dostatek času regeneraci. Ideální bude, pokud si najdete čas na měsíční dech, kdy se nadechujete levou nosní dírkou a vydechujte pravou. Tento dech má velmi uklidňující a ochlazující účinky.

 Kapha a coronavirus

Kapha dominuje zimě a brzkému jaru. Je těžká, tučná, nepohyblivá, olejnatá, hladká. Právě na jaře je obvykle ideální doba pro očistu, odlehčení jídelníčku a zařazení klíčků, čerstvě rostoucích kopřiv a pampelišek. Nicméně tím, coronavirus, resktriktivní opatřeni apod. představují pro tělo stres samy o sobě, není dobré se do žádných detoxů pouštět. Mohly by přinést zcela opačné účinky a ve výsledku Vám spíš uškodit. Nicméně, pokud trpíte alergiemi, záněty dutin, pocity těžkosti, otoky, jakýmikoliv nemocemi plic či nadváhou, bude rozhodně dobré začít pečovat o vaší Kaphu. Jsou to známky zvýšení této dóši ve Vašem těle. Kaphě dělá dobře lehké, teplé jídlo. Tedy zkuste zařadit lehké obiloviny jako jsou například jáhly či pohanka, luštěniny a kopce zeleniny. Zkuste vyřadit hlenotvorné a těžké potraviny - zejména mléčné výrobky, maso a přemíru tuku. Tato dóša potřebuje pohyb a dělá ji velmi dobře, obzvlášť v ranních hodinách. Pomůže ji se nastartovat, aniž by si musela dát obrovský šálek kávy (k čemuž má tendenci i Váta). Pokud mluvíte s Kaphou ve vašem těle, budete ji muset k pohybu trochu namotivovat, obvykle dá přednosti gauči. Zkuste pro ní hledat takový trénink, který by ji bavil. Ptejte se těla, co se mu skutečně dnes chce - zda běžet 20 km, intervaly a nebo posilovat. Zkuste se ale k pohybu přimět, obzvlášť pokud v sobě obecně zvýšenou Kaphu cítíte. Tato dóša toho hodně vydrží, ideální konstituce pro ultramaratony.

 Chtěla bych, abyste díky tomuto článku hledali v těle to, co je pro něj přirozené. Abyste jej poslouchali a netlačili vše jen hlavou. Zkuste se ztišit, poslouchat šelest listí ve větru a toho, co přijde zevnitř, z potřeby těla. Dejte mu prostor promluvit. Opravdu karanténa byla speciální čas a teď Vám to možná ani nepřijde, ale byl čas to velmi zatěžující po všech stránkách. Buďte na sebe opatrní a pečujte o sebe, víc, než normálně. Běžně jsme teď skoro v půlce sezóny, na vrcholu tréninkových dávek a jedeme. Zkusme se teď naopak zastavit a přijmout cokoliv, co přijde. A pokud byste potřebovali najít cestu k tělu, k tomu, jak jej poslouchat a navrátit jej do harmonie s rytmem přírody, moc doporučuji ájurvédu. Fascinuje mě svou jednoduchostí, logikou a tím, jak v ní vše zapadá do sebe. Dobrý ájurvédský poradce Vám pomůže najít ten životní rytmus, který pro Vás bude komplexně nejvíce podporující, jak pro tělo, tak pro duši. Nejlepší odpovědi Vám dá Vaše tělo, nikoliv hlava, trenér nebo koupené startovné.

Zpět na přehled článků