Jak nemoc ovlivní náš svalově kloubní systém a jak souvisí potíže s trávením s bolestmi kolen?

Začalo Vás z ničeho nic bolet koleno? Bolí vás z nepochopitelných důvodů žebra či rameno? Trpíte bolestmi hlavy? Jak může pálení žáhy souviset s bolestí hrudní páteře, gynekologická operace s bolestmi beder či neustávající trávicí potíže s bolestí hlavy? A co dělat, když jste nemocní? Jaký dopad má viróza na pohybový systém?

Tyto souvislosti se nazývají viscerovertebrální vztahy. Označují, jak se může špatná funkce nějakého orgánu či nemoc projevit v pohybovém systému. Díky nim například umíme léčit žaludek uvolněním měkkých tkáních okolo něj, hrudní páteře a lehkou manipulací jím samotným. Dále třeba víme že, napřímení krční páteře může pomoci normalizovat funkci jícnového svěrače a tak může zcela vymizet pálení žáhy.

 Příčinou je propojení vnitřních orgánů skrze vazivové závěsy, fascie a další struktury s pohybovým systémem. Hlavně fascie tvoří 3D síť v těle, která se jím proplétá a propojí tak vlastně vše se vším. Tak i jejich uvolnění často pomůže k úlevě od bolesti, kterou mohou způsobovat různé nemoci primárně nesouvisející s pohybovým systémem. Vazivové závěsy orgánů jsou napojeny na kosti a klouby a tahají je do různých směrů, zvláště pokud nefungují optimálně. Toho lze využít, jak pro uvolnění kloubů a zad, tak pro optimalizaci funkce daného orgánu.

Fascie a vazy jsou jedna cesta a periferní nervový systém je druhá, která vede k propojení interní nemoci s pohybovým systémem. Dysfunkce orgánů se specificky projevuje na kůži jako tzv. Headova zóna. Což je na dotek citlivý okrsek na kůži, který díky mapě, vycházející ze souvislosti inervace orgánů a jejich míšních segmentů, můžeme přirovnat k danému orgánu. Tedy na kůži můžeme rozpoznat nemoc dřív, než plně propukne. A tedy ji i včas léčit.

Pojďme se tedy podívat na časté případy těchto souvislostí a co se s nimi dá dělat.

Kašel

Snad nejtypičtější bývá ostrá bolest mezi lopatkami či žeber vystřelující dopředu pod hrudní kost po nemoci provázené kašlem. Způsobuje ji stažená bránice a mezižeberní svaly, které je třeba uvolnit. Tím se uvolní blokády hrudní páteře, žeber a bolest mizí. Břišní dýchání či jakékoliv uvolnění hrudníku vám může v takové situaci minimálně rozhodně ulevit. Často postačí se položit na tvrdou podlahu s rukama položenými do svícnu a s takto otevřeným hrudním košem dýchat a relaxovat několik minut denně.

Jizvy po operacích

Opomíjené jsou jizvy po operacích, zejména břišních. Pokud nemají náležitou péči a nejsou hned po operaci řádně uvolněny, vznikají v hlubokých tkáních srůsty, které se přenáší do vzdálených kloubů, typicky například gynekologické operace do ramene či SI kloubu. Pokud máte takovou jizvu, zkuste její automasáž. Může to být i bolestivé, ale postupem času by bolest měla ustupovat. Nebojte se jít do hloubky.

Bolesti hlavy

Známá je též souvislost bolestí hlavy s nastavením krční páteře a napětí svalů okolo ní. I zde postačí svaly uvolnit, cvičením zapracovat na nahrazení těchto přetěžovaných svalů svaly jinými, hlouběji uloženými, které jsou určeny k optimálnímu držení hlavy, krku a ramen. Rychlá pomoc může být pohyb lopatek dozadu, dolu a do stran. Představte si, že je chcete posunout do zadních kapes. Zároveň se vytáhněte za hlavou jako byste temenem tlačili do stropu. Prodýchejte tuto pozici pár minut dechem směřovaným do břicha.

Onemocnění dechového systému

Jakékoliv onemocnění provázené změněným dýcháním se projeví v bránici, krční a hrudní páteři. Tedy skrze uvolnění těchto struktur můžeme snížit napětí ve svalech a dech se tak snáze vrací k ideálnímu stereotypu.

Trávicí potíže

S bolestmi žaludku vám může pomoci uvolnění hrudní páteře, bránice a oblasti solaru plexu. Na zácpu funguje celkové uvolnění břišní stěny. Zde pomůže automasáž ve směru trávení, tedy po směru hodinových ručiček. Pálení žáhy se často normalizuje při napřímení krční páteře a po stabilizaci ramene a lopatky.

Jak jednotlivé projevy a důsledky nemoci ovlivňují Váš svalově kosterní systém?

Kašel

Pokud trvá déle jak týden, může způsobit bolesti v oblasti hrudního koše vlivem přetížené bránice a nádechových svalů. Vyplatí se trénovat hluboký, dlouhý dech do oblasti břicha. Pokud způsobil bolesti mezi lopatkami, velmi nápomocná je pozice střechy z jógy, A pokud se cítíte celí zbití, není vůbec od věci si asi po týdnu od vymizení příznaků zajít na masáž.

Ležení v posteli

Často už jen to, že celé dny ležíte způsobí bolesti zad. Je opravdu dobré, když na to máte sílu měnit pozice, postele, chvíli sedět apod. A než se vrátíte k běhu, doporučuji prvních pár dnů po nemoci cvičit lehká cvičení - velmi jemnou jógu či speciální rehabilitační cviky, které máte od svého fyzioterapeuta.

Horečka a změna biochemie krve

Chemické procesy, které se v těle v takových situacích dějí, s sebou nesou změny, které se projeví na výkonnosti. Zvýšená teplota, která trvala delší dobu rozhodně může vyústit v několik prvních výběhu s vyšší tepovou frekvencí, než v daném tempu míváte. Určitě se řiďte vlastním pocitem, jak moc běhat a jak moc v prvních dnech kombinovat běh s chůzí. A nebojte se, vše se brzy zase srovná a vrátí do původních super rychlých kolejí.

Držení těla

Nemoci ovlivňují vaše držení těla. To se následně může přenést i do běhu. Většinou lidé mají tendenci si zavírat hrudník směrem dovnitř. Místo vytahování se za hlavou jakoby zapadají do země. To vše přetěžuje svaly v oblasti šíje, beder a následně může způsobit těžkopádný běh, bez aktivního a správného použití paží. U dlouhodobých nemocí doporučuji konzultovat změnu držení a jeho nápravu s fyzioterapeutem.

Únava, změna jídelníčku a celkový útlum

Tato okolnosti s sebou nesou zpomalení, potřebu klidu. Neměli jste tolik chuť k jídlu a většinou výživa nebývá rozhodně stoprocentní. A je to dobře, tělo by mělo věnovat výhradně vyléčení se, nikoli trávení těžkého jídla. Moudrost těla je neuvěřitelná! Ve svalech a dalších tkáních se nahromadily odpadní látky. Tělo i duše potřebuje čas na návrat do plného procesu. Doporučuji za 3 týdny po nemoci zařadit i lymfodrenáž. Je to úžasný pomocník v posílení imunity a skvěle funguje na otoky.

Je nemoc náhoda?

Žádná nemoc, úraz, bolest či operace se neděje jen tak, bezdůvodně. Tělo má velmi dobrou adaptační schopnost. Velmi dlouho vydrží jet na plný plyn, nemusíte mu věnovat nijak speciální péči, maximálně občas zajet na výměnu oleje. Ale pak najednou po několika letech tak úžasného fungování toho začne mít dost a zastaví, či dokonce zařadí zpátečku. A proto je potřeba přistoupit ke všemu, co se ve Vašem těle děje zodpovědně. Neznamená to nutně, že s každou rýmičkou automaticky zalehnete do postele a dlouhé dny čekat, než to přejde. Ale tak, že každá taková událost Vás zavede k všímavému přístupu k vašemu tělu i duši. Ten bych si představovala tak, že se zamyslíte, proč došlo k zvrtnutému kotníku, angíně, covidu či jakékoliv jiné nemoci. Většinou zjistíte velmi zajímavé věci. Příčina je vždy složená z kombinace několika faktorů -  únavy, dlouhodobého přetěžování se, stresu či žití v rozporu s inteligencí vlastního těla a intuice. Opravdu se snažte brát nemoc jako zprávu těla vaší hlavě o tom, že jede na plný plyn a už došlo palivo. Nemoc tělo volí jako jedinou možnou strategii, jak si vás získat na svou stranu. A vy byste se měli vydat na cestu s ním, a to vedle něj, nikoliv před ním.

Jakákoliv nemoc je pro tělo samozřejmě velká zátěž. Často se stane, že se někde na těle objeví nepochopitelná bolest a my si ji neumíme vysvětlit. Prvně bychom se měli zamyslet nad tím, zda jsme v poslední době neprošli chřipkou, angínou, virózou apod. Jakékoliv takové oslabení vynese na povrch slabá místa našeho těla, která by se pravděpodobně jinak projevila později.

Je jasné, že jakoukoliv nemoc by po návratu k tréninku měla provázet zvýšená vnímavost těla. Když opadne teplota a únava, začínáme pomalu klusat, měli bychom se těla desetkrát víc ptát, jak se mu dnes chce běhat a zda ho náhodou někde něco nebolí. Neměli bychom jej minimálně dva týdny hnát do extrémních výkonů, poslouchat jej a odpočívat minimálně dvakrát tolik, co normálně. Pokud se po nemoci objeví jakákoliv bolest kloubů či svalů, je vhodné navštívit fyzioterapeuta. Hlásí se tak místa, která by nás v budoucnu mohla až vyřadit z tréninku.

A nakonec si dovolím připojit soukromé doporučení. Několik let se mi znovu a znovu osvědčuje každodenní otužování. Ráno po cvičení se 2,5 min sprchuji studenou vodou. Mám pocit, že to mě drží bez chřipek a viróz už hodně dlouho.

Zápasíte s nemocí, co teď?

Když už tedy s nějakou tou chorobou zápasíte, doporučuji jediné - klid. Opravdu je potřeba tělu dopřát, a u maličké virózy to může být skutečně maličký, čas na regeneraci. Zároveň je ale třeba brát každého člověka jako speciální bytost, která má odlišené potřeby. Parťák potřebuje na vykurýrování virózy týden a Vy třeba 3 dny. Obecné pravidlo je, že rozhodně nevybíháte s teplotou přesahující 37,5 st. Pokud máte za sebou vážnější infekci, tak doporučuji počkat po skončení akutních příznaků alespoň 3 dny. A pokud se budete cítit dobře, teprve pak vyběhněte na 30 min lehkým všímavým klusem s respektem ke svému úžasnému přístroji, který to tak krásně zvládl, ale teď potřebuje péči. Hlavně proto, aby se nemoc za pár týdnů nevrátila.

Já jsem byla zvyklá hodně chřipeček apod. přeběhat. Vlastně, jsem blázen a běhala jsem dokonce i se zápalem plic. Nicméně od té doby, co studuji ájurvédu a pochopila jsem lépe, jak tělo funguje, vidím, jak velkou jsem dělala chybu. Hlava chce, chce dodržet plán. Nicméně tělo dává jasnou stopku. A to, že jdu běhat nemocná a nic se mi v danou chvíli nestane a nemoc se nerozjede, neznamená, že si tělo tuto informaci neuloží. Uloží a v budoucnu mi takové zacházení vrátí a to v několikanásobně větší síle. Proto se teď pokouším oželet moje cíle, plány a prostě nejít běhat, když jsem unavená, mám rýmičku nebo mě jen trochu bolí hlava. Vím, že tělo s něčím zápasí, a aby se vyléčilo co nejdříve, je potřeba, abych jej nezatížila čímkoliv dalším. Pokud mu tam lupnu, byť výklusovou desítku, vrátí mi to. Nezregeneruje, bude v nerovnováze, která se mým dalším hektickým způsobem života ještě zvýší. A pojedu si ve svém začarovaném kruhu, který mě jednou dostane do postele na mnohem déle, než bych si přála.

Tedy berte nemoc jako informaci a dopřejte tělu ten (samozřejmý) luxus, že necháte tuto informaci doplout. A budete se řídit tím, co říká. Jedině tak předejdete jakýmkoliv komplikacím v budoucnu, i když teď byste určitě s teplotou či kašlíkem bežet zvládli, já vím. Nestojí to za to. Berte ten čas jako prostor pro regeneraci svalů, imunity…Takové ztišení byť uprostřed sezóny může ve výsledku znamenat mnohem lepší výsledky, než kdybyste jeli dál jako ďasi.

Jak se pak vrátit k původní formě?

Krátkodobá nemoc, která trvá do týdne se nijak závratně na svalech a kostech neprojeví. Vědecké studie říkají, že pokles výkonnosti je znát po 10 dnech bez tréninku (jedná se asi o 5% snížení výkonnosti srdce a plic), svalová síla se snižuje tak, že to poznáte, až po 3 týdenní pauze. Samozřejmě čím větší trénovanost, tím je pokles pomalejší. A platí, že dvojnásobek doby pauzy bychom měli počítat následně pro obnovu sil po návratu. Tedy pokud jste vyléčení první týden by měl být úplně výklusový, další na 50% úsilí, třetí týden na 70% a pak zkuste zvýšit na 90%. Pokud se v jakémkoliv kroku necítíte dobře, vraťte se o stupeň níž. 

Závěrem

Tímto jsem chtěla ukázat jak moc je tělo propojený systém a co vše může souviset například s bolestí kolene. Je mnoho příčin, které nás napadnou jako první, a jako první je tedy řešíme (zvolníme v tréninku, jdeme na masáž, koupíme si nové boty). Nicméně pak je mnoho těch, které nejsou tak zjevné a chtěla bych, abyste o nich věděli a mohli tak všechny své potíže cíleněji řešit. Často je to léčba mnohem rychlejší nežli při léčbě pouze symptomů, nikoliv příčiny. Čím v širších souvislostech o těle přemýšlíme, tím spíš najdeme začátek řetězce.

Z vlastní zkušenosti vím, jak je lákavé nemoci přecházet a nevěnovat jim pozornost. A mladý silný organismus to bez problémů zvládá. Ale teď si uvědomuji, že nemoc je prostor pro ztišení, který bychom měli vyslyšet. Beru je pozitivně, pokud jsou lehké, je to úžasný prostor, kdy si konečně můžeme něco uvědomit a třeba i na svém způsobu života změnit. Jakákoliv takto vyléčená choroba bude vyléčená jednou pro vždy. Naopak vše přechozené a nevyléčené se nám může vrátit v podobě mnohem horší. 

Velké infekce jako je borelióza, monunukleóza apod. si vyžadují, jak se mi v praxi opakovaně potvrzuje, komplexní přístup. A hledat příčinu mnohem hlouběji než ve špatném vajíčku či nakaženém klíštěti. Mnohdy je třeba upravit jídelníček, zapracovat na lepší regeneraci, změně denního režimu nebo třeba prohloubit každodenní duchovní praxi… Ale o tom až někdy příště.

Zpět na přehled článků