Odpovědi pro server Vitalia - Jak zdravě skákat přes švihadlo?

Lucie Červenková odpovídala na otázky pro web Vitalia ohledně skákání přes švihadlo. Dozvíte se, proč je skákat zdravé a za jakých podmínek. Také se dozvíte, zda se skákáním zhubne, jak vybrat švihadlo či na jakém povrchu skákat. Pokud byste chtěli poradit s dalšími tipy ohledně cvičení doma, jsme Vám k dispozici i s našimi online tréninkovými programy. 

1) Doporučujete  skákání přes švihadlo u dospělých, případně komu ano a komu ne?

Skákání přes švihadlo doporučuji všem, kdo si chce zlepšit fyzičku, svalovou sílu, hustotu kostí a zpevnit střed těla. Pozor by si měli dát zejména lidé s bolestmi kloubů na nohou (kotníky, kolena, kyčle). Ti by měli nejprve vyzkoušet skákat krátkou dobu, a pak jeden až dva dny počkat, jak na to bude jejich tělo reagovat. Pro obézní, kteří se snaží hubnout, bych také zvolila jinou aktivitu (třeba plavání či nordic walking) kvůli velkému zatížení kloubů.

2) Je nějaká vhodná technika, povrch, obuv, prostě něco, na co si dát pozor a co doporučujete?

Madla držte palci nahoru. Doporučuji začít pomalu, přeskočit lano a zastavit se. Pak znovu. A postupně zrychlovat. Jako u každého pohybu či sportu je velmi výhodné se základní techniku naučit správně pomalu a až poté zrychlit, díky tomu nebudete chybovat v provedení pohybu. Povrch bych volila měkčí (rozhodně ne tvrdý beton), abyste co nejvíce minimalizovali otřesy přenášené na klouby a páteř. Zároveň ovšem zvolit povrch bez nerovností kvůli prevenci špatného dopadu a případného zranění. V případě, že chcete zlepšit práci svalů chodidel, doporučuji skákat naboso na měkkém bezpečném povrchu (bez nerovností, bez kamínků, atd.). Dbejte také na správné držení těla: napřímit páteř, stáhnout ramena od uší (rozhodně je nezvedat), lopatky pocitově zastrčit do zadních kapes u kalhot, držet lokty u těla, dýchat do zpevněného břicha. Velmi doporučuji při skákání zapojit celé chodidlo, což znamená snažit se nedupat - odrážet se pomocí prstů a zároveň přes prsty dopadat na zbytek chodidla. Díky tomu se celá noha odpruží a opět se šetří klouby.


3) V čem může být skákání prospěšné a v čem třeba rizikové?

Pravidelné skákání přes švihadlo vám rozhodně zlepší fyzičku, zlepší hustotu kostí a posílí svaly nejen na nohou, ale i ve středu těla. Může vám zlepšit spolupráci svalů v chodidlech a tím pádem i zlepšit stabilitu. Napomáhá hubnutí (v kombinaci se správnou životosprávou).

Jak je uvedeno výše, je nutné skákat na měkkém povrchu, kvůli minimalizaci tvrdých otřesů na klouby a páteř.

V případě jakýchkoliv bolestí či jiných potíží, doporučuji návštěvu fyzioterapeuta, který vás vyšetří a společně můžete vaši techniku vylepšit tak, aby pro vás skákání přes švihadlo mělo třeba i terapeutický účinek.


4) Pro které sporty je skákání přes švihadlo doplněk tréninku? (prý boxeři skáčou v rámci tréninku?)

Pro všechny sportovce, kteří při svém výkonu potřebují rychlou dynamickou práci nohou, kteří skáčou a vlastně i pro všechny, kteří si chtějí zvýšit fyzičku. Jako příklad bych uvedla zejména boxery, fotbalisty, a v neposlední řadě i tanečníky.


5) Jak na výběr švihadla (délka ad.)?

Pro začátek je vhodné švihadlo lehčí, které nám umožní skákat delší dobu, a tím pádem si vypilujeme techniku. Pro pokročilejší je možné přejít na těžší švihadlo, které vyžaduje více síly a je tedy energeticky náročnější.

Správnou délku poznáme tak, že si snožmo stoupneme doprostřed švihadla, konce natáhneme vzhůru - měli by dosahovat zhruba do podpaží.

 Odkaz na článek na serveru Vitalia: https://www.vitalia.cz/clanky/skakani-pres-svihadlo-nikdy-nesmi-bolet/

Zpět na přehled článků