Rozhovor s Luckou v Českém rozhlase a Blesku pro ženy - Zmrzlé rameno

Lucka mluvila v Českém rozhlase, jak postupovat s diagnózou zmrzlého ramene. Zároveň se pro Blesk pro ženy vyjádřila o bolestech ramene celkově. Obojí Vám přinášíme v následujícím článku. 

Nejprve celý záznam vysílání v Českém rozhlase:

https://region.rozhlas.cz/meli-jste-nekdy-zamrzle-rameno-s-mrazem-ale-nic-spolecneho-nema-8134626

A zde rozhovor s Lucií Červenkovou o bolestech ramene: 

Bolest ramene je při plavání velmi častá. Jak jí zamezit?

 Bolest je velmi důležitý indikátor toho, že je v těle nějaký problém. Proto je velmi výhodné této informaci naslouchat a využít ji ve svůj prospěch, tedy k řešení daného problému.

Rameno je nejpohyblivější kloub v těle a je jedním z nejsložitějších. To znamená, že bolest v ramenním kloubu může být způsobena mnoha různými příčinami. Ať už se jedná o přetížení či natažení svalů (které se může projevit bolestmi úponů v oblasti ramenního skloubení), o „obroušení“ chrupavky, o blokádu ramene, lopatky, hrudní páteře či žeber, nebo třeba o pohyb v decentrovaném postavení. Toto je jen pár příkladů možných příčin bolesti.

Při plavání je kromě blokád velmi často přítomný právě pohyb v decentrovaném postavení. Ideální je postavení centrované, to znamená, že pohyb může probíhat plynule, protože hlavice i jamka mají dostatek prostoru, kloubní pouzdro je obepíná přesně tak akorát a ani další struktury (a že jich k ramennímu kloubu patří požehnaně), nikde nepřekáží a nebrání pohybu. Díky tomu máme i větší sílu, protože svaly se můžou zapojovat harmonicky.  Kvůli modernímu způsobu života obecně dochází ke zkracování prsních svalů a ochabování svalů fixujících dolní úhel lopatky, což táhne ramena dopředu. Plavání toto postavení zhoršuje. Doporučuji proto pečlivě protahovat prsní svaly a dbát na to, abychom je protáhli v celé šíři. Zároveň si zařadit kompenzační cvičení zaměřené na stabilizaci lopatky – na posílení fixátorů lopatky. A samozřejmě dbát na správnou plaveckou techniku.

Nicméně je vždy velmi důležité naslouchat tělu a hledat skutečnou příčinu bolesti. Protože když známe příčinu, můžeme ji začít cíleně řešit.

Pokud už nastane. Kdy ji začít řešit? (někdy odezní, někdy stačí se dobře protáhnout, nebo naopak nechat dva tři dny bez tréninku – bavíme se o plavcích, kteří trénují dvakrát denně).

Jak jsem již uvedla, záleží na příčině a také intenzitě bolesti. Čím dříve se bolesti začneme věnovat, tím větší máme šanci, že rychle odezní. Ve chvíli, kdy rameno bolí a nevíme proč, doporučuji důkladné, ale jemné pomalé protahování do mírné bolesti. Dále opakované pohyby v rozsahu, ve kterém se bolest neozývá či prosté vyvěšování paže v předklonu. Trénink buď zcela vynechat, nebo plavat tak, aby se rameno hýbalo, ale nebolelo. Pokud známe kompenzační cvičení, věnovat se spíše tomu a celkově se zaměřit spíše na regeneraci (odpočinek, sauna, masáž či sport, při kterém se rameno tolik nezatěžuje).

Pokud neodezní a musím to řešit. Kde a jak?
Pokud bolest přetrvává i po 5 - 10 dnech, doporučuji objednat se k fyzioterapeutovi, který může odhalit mnoho příčin, jako třeba blokády, přetížené svaly či fascie, vadné držení těla s decentrovaným postavením v ramenních kloubech. Kromě vyšetření se rovnou danému problému začne věnovat. Na základě rady fyzioterapeuta zvážit návštěvu lékaře, který může využít zobrazovací metody a navrhne další léčbu.

Tento postup doporučuji zejména proto, že je obecně většinou rychlejší dostat se na ošetření k fyzioterapeutovi, než k odbornému lékaři a na řešení problému se začne pracovat včas.

Samozřejmě pokud je bolest velmi intenzivní, doporučuji vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve.

Jak probíhá návštěva u fyzioterapeuta? Co by měla obsahovat? (i podle toho poznám, zda jde o kvalitního odborníka)

 Fyzioterapeut si s klientem nejprve trochu popovídá. Potřebuje si udělat obrázek o celkovém zdravotním stavu, ptá se na úrazy (mnohdy jsou důležité i ty z dětství), prodělané operace, případně nějaká chronická onemocnění. Zajímá se o klientovo zaměstnání, pracovní polohu, sportovní aktivitu, i jak přesně probíhá trénink. Některé otázky se mohou zdát i více osobní, třeba v jaké poloze usínáte, v jaké poloze vaříte, atd. U nás v Namao se zabýváme klientem a jeho potížemi komplexně, takže se většinou dostaneme i na otázky týkající se stresu, který pohybový aparát ovlivňuje významně.

Po úvodním pohovoru si klient odloží do spodního prádla a následuje fyzioterapeutické vyšetření, které se pak může lišit podle metod, které fyzioterapeut využívá ke své práci a podle konkrétních potíží klienta. Opět se může zdát, že se fyzioterapeut věnuje i zdánlivě vzdáleným oblastem těla, ale celé tělo je úzce propojené, proto je potřeba vyšetřit opravdu vše. U bolesti ramene klienta určitě nemine vyšetření celkového držení těla, kontrola rozsahu pohybu v ramenních kloubech, vyšetření žeber a krční páteře.

Následná terapie se bude lišit podle zjištěných obtíží. Nicméně zpravidla obsahuje pasivní terapii – kdy pracuje fyzioterapeut (např. uvolnění přetížených svalů stlačováním spoušťových bodů, protažení zkrácených svalových struktur, mobilizace zablokovaných kloubů), ale také aktivní terapii, kdy pracuje klient – tedy cvičí dle doporučení terapeuta.

Co mi budete s bolavým ramenem dělat?

 U bolavého ramene určitě budeme zjišťovat rozsah pohybu a hledat případné bolestivé body. Podle konkrétní příčiny zvolíme vhodné cviky. Někdy cvičení může být bolestivé, stejně jako uvolňování stažených svalů.

Pokud mi ho pomůžete dát dohromady. Co pak můžu udělat já, aby se bolest (potíže) neopakovala?

 Určitě pravidelně cvičit. Bolest je zpravidla způsobena našimi špatnými pohybovými stereotypy, takže je třeba tyto stereotypy napravovat, abychom bolesti předcházeli. Je vhodné se věnovat regeneraci, zejména pokud člověk aktivně sportuje. Někdy je třeba upravit své pracovní prostředí, abychom své tělo staticky nepřetěžovali.

Fyzioterapeuté většinou doporučují různé cviky. Ale málokdo je pak cvičí. Je i jiná cesta, jak bolesti zabránit?

Vhodně zvolené pravidelné cvičení je většinou nejefektivnější metoda, jak o svůj pohybový aparát pečovat. Nicméně většina z nás cvičí, jen když se nějaký ten problém objeví a jakmile začne odeznívat, na cvičení jaksi zapomeneme. Je velmi výhodné, aby si každý našel sám na sebe metodu, která ho u pravidelného cvičení udrží.

Kromě toho, že terapeut doporučuje cviky (které po odeznění bolesti pak mnozí právě necvičí), tak také fyzioterapeut doporučuje právě změnu návyků, které děláme běžně, takže klient není zatížen cvičením, ale jenom upraví to, co dělá zcela běžně a dochází tím ke kompenzaci a regeneraci.

Jak jsem již několikrát zmínila, doporučuji se věnovat i jiné formě regenerace po sportu – pravidelná sauna či masáže. Zároveň doporučuji pravidelné návštěvy u fyzioterapeuta, se kterým se budete věnovat vašemu tělu a jeho potřebám, dokážete tak odhalit případné obtíže včas a začnete je řešit dříve, než se ozve bolest. Důležité je nezapomínat ani na roli stresové zátěže a pracovat na technikách zvládání a uvolňování stresu.

Zpět na přehled článků