Odpověď pro poradnu v časopise Maminka - Jak na bolest krční páteře

Po dlouhých 3 měsících, které většina z nás strávila doma home officem, slýchám mnoho stížností na bolesti hlavy a krční páteře. Právě proto přínášíme pár rad od naší fyzioterapeutky Lucie Červenkové, jak bolesti řešit a hlavně, jak jim předejít. 

Mám sedavé zaměstnání. Jak během práce u počítače mohu předcházet bolestem hlavy? (Nastavení počítače, ergonomie, cviky)

  • Při práci na počítači je nutností mít správně nastavené pracovní prostředí. To znamená mít horní okraj monitoru ve výšce očí, předloktí položená na stole a ideálně pravý úhel v loktech. Židle by měla být tak vysoko, aby i v kolenou a kyčlích byly pravé úhly a plosky stabilně položené na zemi. Pokud něco z toho nemám, je potřeba si nějak pomoci (silnější knihou vypodložit monitor, k notebooku použít externí klávesnici, správně si napolohovat židli, či podložit nohy).

Cítím, že na mne jde bolest hlavy. Mohu si ulevit nějakým cíleným cvikem (například lehnout si na tvrdou zem, vytáhnout se, pověsit se za ruce…?)

  • Určitě doporučuji si při stereotypní práci na počítači dělat pravidelné přestávky, kdy vstanu, projdu se, protáhnu si krk (klasické úklony do stran či předklon, které jsme se učili při rozcvičce na základní škole), ale i horní končetiny - opět pomocí školní klasiky jako jsou třeba kroužky v ramenou. Při prevenci bolestí hlavy je nezbytné dodržovat i pitný režim. V dnešní době nám pravidelnost přestávek může pomoci uhlídat budíček či nejrůznější aplikace v chytrém telefonu.

Můžeme se naučit nějaký hmat, kterým bychom si sami pomohli?

 

  • Pokud cítím, že bolest hlavy přichází, můžu si sama neodborně promasírovat - promačkat šíjové svaly. Můžu využít i bod z antimigrénózní masáže - místo kde se setkává kořen nosu s nadočnicovým obloukem (vlevo i vpravo) - zatlačit oběma palci (každým na své straně nosu) směrem šikmo k sobě a nahoru a chvíli takto vydržet.
Zpět na přehled článků