Odpovědi pro server Vitalia.cz - Jak pečovat o jizvu po operaci a jak jizva ovlivní vaše tkáně?

Máte jizvu po operaci či po císařském řezu a už dávno jste na ní zapomněli? Ale bolí Vás záda či se nadýmáte bez zjevné příčiny? Vězte, že tyto dvě věci mohou spolu souviset. Uvolněním jizvy i několik let po operaci či porodu se skutečně vyplatí. Jizva ovlivní veškeré měkké tkáně, včetně fascií, u kterých je potřeba obnovit jejich kluznost a flexibilitu. Z článku se také dozvíte, jak o jizvu pečovat bezprostředně po zákroku.  

Kde se jizvy špatně hojí?

Jizva může způsobit potíže prakticky kdekoliv. Díky fasciím, které prostupují napříč tělem, může špatně zhojená jizva způsobit řetězení potíží do velmi vzdálených míst od ní samotné. Nicméně velmi problematické bývají jizvy v břišní dutině. Zde mají totiž velkou tendenci tvořit srůsty, které jsou předpokladem pro vznik dalších přidružených bolestí. Často se setkávám s bolestmi beder či ramen po operacích v oblasti břicha. Hodně problematické a opomíjené bývají jizvy po císařském řezu. Často maminky po porodu nemají čas o ně pečovat a v budoucnu z nich mohou vzniknout bolesti beder či třeba právě ramene.

Jak by měla vypadat péče o bezchybné hojení jizvy po operaci?

Základem je jizvu bezprostředně po operaci nenamáhat. Mohlo by tak docházet k jejímu roztahování, což následně může způsobit její horší hojení, či vznik tzv. keloidní jizvy. U nich dochází k nahromadění kolagenu a vystupují nad povrch, jsou méně pohyblivé a způsobují větší potíže. Tedy dopřejte svému tělu i sobě po operaci skutečně minimálně 6 týdnů bez větší fyzické zátěže. Zejména se vyvarujte pohybů, které by ji roztahovaly. Samozřejmě ke správné péči patří hloubková masáž a promazávání.

Jak se o jizvu starat? Stále platí, že nejlepší je sádlo?

Jizvu můžete začít mazat hned po návratu domů z nemocnice. Jakmile to bolest dovolí, nebojte se zatlačit. Tlačte okraje jizvy k sobě, tvarujte jizvu do písmene C či S, či na ni jen tlačte. Čím ji budete mazat je vlastně zcela na vás, obyčejné sádlo je určitě dobrá varianta. Já jsem volila u vlastní jizvy měsíčkový dětský krém. V principu jde o to, aby krém byl hodně mastný.

Co všechno může lékař a pacient ovlivnit?

Jizva je vizitkou doktora a každý lékař se bude snažit, aby byla co nejhladší a způsobovala co nejméně komplikací. Ostatní péče je pak na vás. Zdůrazňuji nutnost si dopřát čas bez fyzické zátěže po operaci a pravidelnou masáž, kdy půjdete skutečně do hloubky. A na péči o jizvu není nikdy pozdě. To je velmi podstatné, že i jizvu starou 20 let lze rozmasírovat. Například naším ošetřením fascií, je možné zcela uvolnit i hluboko uložená zatuhlá místa. Pokud byste si nevěděli rady, fyzioterapeut vám jistě ukáže, jak o ni pečovat i po tak dlouhé době.

Dále by mě zajímalo, zda má pacient někdy třeba možnost výběru kvality šicího materiálu, ev. si něco doplatit ap. (obecně u operací, nejen estetických)

Z této oblasti je mi jen znám gel, který předchází znovuvytvoření srůstů v břišní dutině. Stojí sice 3500 Kč. Nicméně, pokud tu možnost máte, rozhodně investujte. Srůsty mohou následně způsobit velké bolesti či potíže s trávením. Klíčové je nezapomenout, že jizvu máte a že může stát u příčiny nejedné zdravotní potíže, se kterou se potýkáte. Osvědčuje se nám uvolnit fascie a srůsty do hloubky a velmi často potíže díky tomu vymizívají. 

Celý článek si můžete přečíst: https://www.vitalia.cz/clanky/jizva-je-vizitkou-lekare-i-pacienta-sadlo-na-hojeni-vubec-neni-spatne-rika-chirurg/

Zpět na přehled článků