Proč mě bolí koleno?

Co vše může stát za bolestí kloubů? Je artróza skutečně jediná příčina? A jak tyto příčiny řešit?

První, kam Vás bolesti kloubů zavedou bývá ortopedie. Většina pacientů si od lékaře nese diagnózu “degenerativní onemocnění kloubů - artróza 1. - 4. stupně). Bohužel je jen málo lékařů, kteří s běžci hledají způsoby, jak běhat a problém řešit. Většinou doporučí klid, plavání, kolo a kloubní výživu, běh zakážou. Tím celá diagnostika končí. Žádnou bolest v těle nelze tak snadno smést ze stolu. Vždy problém může být komplexnější. Pojďme se tedy podívat na výčet všech možných příčin bolestí kloubů.

  1. Artróza - nejznámější z možných příčin. Jedná se o opotřebení kloubní chrupavky nerovnoměrným či nadměrným zatížením. Už jsem zde o ní psala dříve. Artróza není důvodem k tomu, abyste přestali s během. Správným posílením hlubokých svalů okolo kloubu, které jej udrží v optimálnější pozici se přemění zatížení na něj vytvářené. Chrupavka se nebude ničit na stejném místě, dojde k oddálení hlavice od jamky, lepšímu napřímení a odlehčení ve všech směrech. Mnohdy je pak zdánlivě neřešitelná artróza dobře řešitelná pravidelným cíleným cvičením a uvolněním svalů okolo kloubu. Vlastně zcela jednoduše. A běžec může dál běhat.
  2. Artritida - jedná se o autoimunitní chronický zánět, který způsobuje destrukci chrupavky, odvápnění kosti a zmnožení nitrokloubní tekutiny. Projevuje se ranní ztuhlostí a postiženy bývají nejčastěji kolena a drobné klouby ruky. Může být provázena otokem a celkovou únavou.  Postupem času se klouby mohou stát až úplně nehybnými a změnit svůj tvar. V její léčbě mimo léků a fyzioterapie hraje velkou roli i celková práce s obranyschopností, jídelníčkem, regenerací a schopností práce se stresem v životě. Považuje se za onemocnění nevyléčitelné, které tedy běžná medicína pouze tlumí léky. V celostním náhledu věříme, že se dají jeho příznaky odstranit či výrazně zmírnit soustavnou prací s klientovou duši i tělem, tedy veškerými biopsychosociálními faktory.
  3. Dna - jde o metabolické onemocnění, kdy organismus není schopný správně odbourávat kyselinu močovou. Její vysoká koncentrace vyústí v krystalizaci v kloubech. Nejčastěji se vyskytuje v malých kloubech, kloubech dolní končetiny a rameni. Je velmi dobře řešitelná, pokud je běžec dostatečně motivovaný, a tedy ochotný změnit svůj životní styl. Jídelníček a pohyb zde hraji jedinou a zcela klíčovou roli.
  4. Chřipka - ale i COVID a další tipy nachlazení - to asi zažil každý z nás, při podobných onemocněních vás bolí celý člověk. V celém organismu jsou rozšířené cévy, vzniká otok v oblasti kloubů, který tlačí na nervová zakončení, což vyvolá pocit ztuhlosti, těžkosti a bolesti. Je opravdu velmi důležité podobné nemoci a pocity vyležet. Tělo si každou přeběhanou nemoc pamatuje. A může se pak stát, že za několik týdnů budete mít opět pocity těžkosti a nepohody v celém pohybovém aparátu, i když už budete úplně zdraví. Tělo se jen ozve s tím, že jste mu nedopřáli dostatečnou regeneraci předtím. Na druhou stranu jsem toho názoru, že pokud máte maličkou rýmu apod., je možné, že běh pomůže. Vyběhněte a uvidíte. Pokud tělo bude s každým krokem lehčí a bude se Vám lépe dýchat, běžte dál, běh je v tomto případě lék. Nicméně jakmile je nemoc už o maličký kousek horší, je třeba opravdu odpočívat. Znamená to, že tělo má dost práce s léčbou a veškerými imunitními procesy, které to nese.
  5. Bursitida - bursy jsou tíhové váčky, které přenáší síly, zlehčují a zjemňují pohyby kloubů. Nejčastěji se vyskytuje u ramen, kolen a kyčlí. Kloub bývá bolestivý, může se objevit otok, teplo či zarudnutí. Důvodem nejčastěji bývá přetěžování klobu repetitivními pohyby, ale může se vyskytovat jako přidružené onemocnění u dny či artritidy. Do léčby tedy mimo jiné patří léčba zánětu zábaly, mastmi a klidem v akutní fázi. Následně je vše potřeba doplnit odstraněním příčiny - tedy analýzou a korekcí pohybových vzorců - zlepšení techniky běhu, zapojení hlubokých svalů, napřímení a zastabilizování kloubů.
  6. Osteoporóza - dochází k demineralizaci kosti a její přestavbě. Kosti jsou pak křehčí a náchylnější ke zlomeninám. Velmi ohrožené jsou ženy v době menopauzy. Může být způsobena nedostatečným množstvím vápníku ve stravě, poruchy střevního vstřebávání minerálů a vitamínů a celkově špatnou stravou. K osteoporóze také přispívá nedostatek pohybu, stavba kosti probíhá na základě jejího zatížení. Proto pro lidi, kteří trpí osteoporózou je velmi prospěšný lehký odporový trénink vedený odborníkem. Velmi důležitou roli v léčbě hraje rovněž úprava stravy. Existují specifické potraviny, které ke stavbě kosti přispívají a mají na ní přímý pozitivní vliv.
  7. Rakovina - některé typy rakovin se mohou projevovat bolestmi kloubů. Musím to zde zmínit. Taková diagnostika je složitější a bohužel se na tento jev přichází pozdě na základě rentgenu a dalších vyšetření až v poslední fázi hledání příčiny problému. Člověk dlouho neví, co ho vlastně trápí a proč má bolesti. Její léčba je samozřejmě komplexní a vůbec to není mé pole působnosti. Proto se o ní ani nebudu více rozepisovat, řešit jí musí celý tým odborníků.
  8. Zánět některé části kloubu - v jakékoliv části kloubu (pouzdro, šlachy, vazy, kostěné části, tekutina, bursy) se může rozvinout zánět na základě dlouhodobého nebo náhlého a velké zátěže. Léčba je závislá na stupni pokročilosti zánětu. Zpočátku klid a chlad, u chronického naopak teplo a zlepšení pohybových stereotypů, které způsobují jednostranné a nepřiměřené zatížení daného kloubu. Důležité je, že bolest může být ve zcela jiné části, než která je postižená. Diagnostika je tak často obtížná. Proto je vždy důležité se podívat na vaší techniku běhu a další pohyby, které děláte a přenastavit je tak, aby nepřetěžovaly klouby ve stále stejných směrech a na stejných místech.
  9. Autoimunitní onemocnění - narušení imunity může například vyústit v drobný otok, který bude dráždit nervová zakončení na okostici, což způsobí pocity bolesti. Ale důvodů proč u autoimunitních mohou bolet klouby je celá řada. A nemusí  se jednat o konkrétní diagnostikované autoimunitní onemocnění. Bolest se může objevit po prodělané monunukleóze, borelióze, při únavovém syndromu atd. Jakákoliv zátěž imunitního systému teď nebo v minulosti může způsobit bolavé koleno. A imunitní systém zatěžuje celá řada věcí od jídelníčku, přes životní styl, vztahy, práci, myšlení, pohybové návyky, po hluboká duchovní přesvědčení. Řešení jde vždy přes celkové posílení organismu a odstranění všech faktorů, které jej vyčerpávají. To znamená úpravu jídelníčku, péči o mysl, tělo i duši.
  10. Bechtěrova choroba - jedná se do jisté míry o dědičné onemocnění, má několik vývojových fází, které postupují u každého různě. Projevuje se v nepravidelných intervalech. První bolest je nejčastěji v oblasti SI skloubení na pánvi. Postihuje nejčastěji mladé muže do 35 let. Pružné tkáně (chrupavka a vazivo) jsou postupem času nahrazovány kostěnnou tkání. To vyvolává pocit tuhosti. Tyto pocity jsou nejintenzivnější uprostřed noci a v brzkých ranních hodinách. Není léčitelná, nicméně příznaky jsou snadno řešitelné cvičením. Je nutné posilovat střed těla a cvičení se věnovat opravdu s železnou pravidelností.

Tímto výčtem jsem jistě nevyčerpala veškeré existující příčiny bolesti kloubů. Ale chtěla jsem jím ukázat na to, že s bolavým kolenem není dobré se nechat jen tak odbýt s nálepkou artróza a vzdát se všeho, co jste měli rádi. Mnoho potíží má svá řešení. Někdy je najít je snadné, jindy budete muset být trpělivější. Hlavně vždy hledejte odborníka, který bude ochoten hledat s Vámi, být Vám průvodcem na cestě za vyléčením. Mnohé bolesti kloubů doslova léčí pravidelný pohyb, často jím může být i běh. Pokud budete své sportovní plány konzultovat s fyzioterapeutem, který bude ochoten s Vámi hledat cestu, jak běhat, určitě se nemusíte své závislosti na pohybu hned vzdávat. I koleno si vyžaduje komplexní léčbu, která zváží vše - Vaše tělo, duši i mysl - to jak jíte, spíte, běháte, přemýšlíte a hlavně, jak pečujete o sebe a jaký vztah máte ke svému tělu, zda posloucháte co, si žádá a zda mu to následně poskytnete.

Zpět na přehled článků