Rozhovor pro server FAEI.cz - Jak přečkat karanténu a nezbláznit se

Jakmile jsme mohli po ukončení karantény státem otevřít, vydal s námi server FAEI.cz rozhovor o tom, jaké to bylo na 2 měsíce zavřít. Hovořili jsme také o tom, že fyzioterapie umí mnohem víc, než ulevit od bolestí zad. Mimo to se dozvíte, jaké jsou ve fyzioterapii současné trendy. 

Jak se karanténa kvůli koronavirové pandemii podepsala na pohybovém ústrojí Čechů? Nevyhledávají teď více péči fyzioterapeutů?

Ano, zaznamenali jsme zvýšenou poptávku po našich službách. Je to způsobeno hlavně tím, že mnoho lidí pracovalo z domova, kde nemají ideální pracovní podmínky. Často přicházeli s bolestmi krční páteře, ramen, loktů a karpálních tunelů. Mimo to, mnoho lidí začalo více sportovat, tím vznikla různá přetížení a bolesti, které je přivedly na fyzioterapii. Někteří se chtěli poradit, jak mají běhat správně a využili tak naší diagnostiku běhu.

Máte zvýšený zájem o vaše služby po uvolnění restriktivních opatření i vy? S čím nejčastěji klienti přichází?

Hodně klientů nám psalo už během karantény, že jim chybíme a těší se na nás. Většina z nich nadále normálně, a někteří i více, pracovala. Jakmile to doba dovolila, přicházeli si k nám pro odpočinek, uvolnění zatuhlých svalů, ale i vlídné slovo a vyslechnutí. Hodně se teď potkáváme s přáním masáže, kdy nic nemusí a nechají pracovat terapeutovy ruce. Zdá se, že dotyk je nenahraditelný v každé době. A jisté je, že coronavirus měl dopad jak na únavu fyzickou, tak psychickou. Hodně lidí se také potýká s dlouhotrvající špatnou náladou, tam saháme po našich psychosomaticky zaměřených metodách.

Jakou službu jim poskytujete teď nejčastěji, jsou to spíše masáže, cvičení nebo něco úplně jiného?

Často se objevují zmíněné masáže a fyzioterapie pro zablokovaná záda z dlouhého sezení. Vlivem přicházejícího léta a přibývajících otoků nohou i lymfodrenáže. Lidé i nadále mají chuť se o sebe starat a zlepšovat si imunitu.

 Jak vaše centrum vlastně nucené uzavření studia zvládlo?

Získali jsme tím čas pro zlepšení našich služeb, webových stránek, vymyšlení nové služby a rozšíření týmu. To vše bylo skvělé a velmi jsme to potřebovali. V tomto ohledu nám coronavirus paradoxně pomohl. Natočily jsme také dlouhá videa s cvičením pro seniory, na což by za normálních okolností nebyl čas. A je to potřeba, protože pro tuto skupinu je jen velmi málo takových programů online, což pro ně byla jediná možnost, jak se v době karantény udržet v kondici.

Teď bude záležet, jak půjde čas dál. Zda k nám budou lidé chodit jako dřív, či bude nějaký útlum, třeba i v souvislosti s letními dovolenými. Nicméně zatím se zdá, že se vše ubírá správným směrem. Jsme za to velmi vděční.

Všechny vaše fyzioterapeutky mají vysokoškolské vzdělání. Skutečně je fyzioterapie taková věda, že je zapotřebí vysoká škola?

Rozhodně ano. Je sice pravda, že fyzioterapie je především o citu v rukách a schopnosti naslouchat tělu i duši druhého člověka. Nicméně detailní znalost anatomie, fyziologie, kineziologie, biomechaniky a dalších oborů, které student v rámci studia absolvuje, je zcela nezbytná. Samozřejmě vysoká škola ještě nedělá fyzioterapeuta skvělým. Jsou to hlavně následovné kurzy, které absolvuje v rámci celoživotního vzdělávání. A na tom si v Namao zakládáme. Neustále se vzájemně školíme a předáváme si zkušenosti z těchto kurzů. Moc si toho cením, protože to je to, co nás dělá skvělým týmem, který dokáže klienta léčit multidisciplinárně. Hodně mezi sebou spolupracujeme, čímž se zvyšuje pravděpodobnost úplného vyřešení potíží klienta. Péče je díky této spolupráci velmi individualizovaná, specifická, odborná a efektivní.

Je k tomu, abych byl dobrý fyzioterapeut zapotřebí ještě něco jiného, než šikovné ruce a dobrá znalost anatomie?

Lidskost. Dělat svou práci ne proto, abych zbohatl, ale z vnitřního poslání. Každý dobrý fyzioterapeut v sobě cítí, že pomáhat a sloužit druhým je jeho dharma, celoživotní úkol. Pokud to tak v sobě má, je jistota, že bude práci dělat s tou největší poctivostí. A odborné znalosti jsou jeho průvodcem na této cestě. Klienti si často přichází popovídat a tím se nám daří odhalit další souvislosti jejich bolestí. Nejedněm zádům pomohla změna práce, naučení se odpočívat nebo prostě jen začít poslouchat své tělo. A na to znalost anatomie, byť na nejvyšší úrovni, nestačí.

Spolupracujete nějak v rámci týmu či s jinými odborníky?

Každý terapeut v našem centru je odborník na něco jiného. Hodně klientů sdílí 2-3 terapeuti. Ale u každého se děje něco jiného. Vždy mezi sebou komunikujeme, abychom odhalili a vyřešili příčinu potíží. Samozřejmě pokud se nám zdá, že je třeba něco dovyšetřit rentgenem, magnetickou rezonancí apod., odesíláme klienty k lékařům. Ale je to něco, co v systému trochu chybí. Čas na rozhovor mezi ošetřujícím lékařem a fyzioterapeutem u klientů v ambulantní péči. Tím by byla péče celkově efektivnější.

Existuje něco jako trendy ve fyzioterapii? Co je momentálně největším hitem?

Dnes se hodně hovoří o fasciích. Jedná se o poměrně nově objevovanou strukturu těla. A přichází se na to, že je to právě ona, která stojí za mnohými bolestmi, které se zdály dlouho dobu neřešitelnými. Je více metod, které s fasciemi pracují. U nás využíváme dvě - Myofasciální strukturální integraci a fasciální manipulaci prof. Stecca®. Jsme nadšení tím, jak rychle fungují. A neustále se v nich vzděláváme. Já osobně se chystám na třetí level prof. Stecca®, který bude v ČR úplně poprvé.

Čím se odlišuje Namao od jiných fyzioterapeutických center? Na co se například specializujete?

My jsme specifičtí v psychosomatickém pojetí a ve spolupráci mezi terapeuty u jednoho klienta. Každého klienta se snažíme pochopit v souvislostech jeho života. A na základě tohoto pochopení jej pak sdílíme pokud je to třeba a klient o to má zájem, napříč terapeuty a službami tak, abychom vyřešili skutečnou příčinu, nejen projev.

Jsme malé centrum, prostory jsou hodně založené na pocitu klidu a pohody. Troufám si říct, že z nich vyzařuje lidské teplo.

Jak je vlastně fyzioterapie drahá? Je dostupná i pro lidi s průměrnými příjmy? A přispívají na cvičení zdravotní pojišťovny?

Pokud Vám fyzioterapii předepíše lékař, pak si lze najít zařízení, které má smlouvy s pojišťovnami, v těchto zařízeních se neplatí a péče je hrazená z pojištění. Bohužel na takovou rehabilitaci bývá často dlouhá čekací doba. A pak jsme tu my, ambulantní péče, která nemá smlouvy s pojišťovnami a není tolik vytížená. Objednáme Vás s největší pravděpodobností ještě tentýž týden. Ceny jsou u nás nastavené tak, abychom mohli dobře zaplatit naše terapeuty, měli prostor na vzdělávání a zároveň, abychom byli dostupní pro větší část obyvatel Prahy. Srovnám-li naše ceny s cenami thajských masáží v Praze, patříme určitě k té levnější kategorii.

S čím vším může fyzioterapeut pomoci? Je to i něco jiného než “jen bolavá záda”?

Fyzioterapeut v Namao se na Vás dívá jako na celek, nevidí jen Vaše bolavé koleno či sval. Dokáže uvolnit bolavý žlučník, pomoci s pálením žáhy, inkontinencí, bolestmi hlavy, potížemi s otěhotněním. Zároveň Vám pomůže nastavit tréninkový plán, domácí cvičení. A pak je tu velká skupina klientů, u kterých uvolňujeme emoce a myšlenky skrze uvolnění svalů, fascií a kloubů. Záběr fyzioterapie je široký.

Pokud mě bolí záda, opravdu mi pomůžete? I když má například výhřez plotýnky? A na čem úspěšnost vyléčení závisí?

Myslím, že ve většině případů bolestí zad se nám daří klienta bolestí nejen zbavit, ale hlavně hledáme způsoby, jak jim předcházet. Úspěšnost a délka léčby se odvíjí od toho, jak dlouho Vás problém trápí, a co vše je s ním spojeno. Záleží také na tom, jak rychle odhalíme příčinu. Může jí být opakující se špatný pohyb, nevhodná obuv či uspořádání pracovního místa v práci. Terapii urychlí také poctivé cvičení domácích cviků. Pomáhají tělu udržet to, co spolu v rámci terapie uvolníme či posílíme.

Celý článek najdete na: https://faei.cz/z-domaciho-vezeni-maji-lide-bolesti-krcni-patere-ci-karpalnich-tunelu/

Zpět na přehled článků