Vitamin D v době karantény

Nouzový stav znamená zákaz omezení volného pohybu. Spousta lidí je celé dny zavřená doma a nedostane se ven. Bude nám tedy chybět vitamín D?

 

Vitamin D je hormon, který vzniká v kůži působením slunce. Nemusíme se obávat, že by během krátké karantény došlo k jeho významnému úbytku. Uvědomme si, že během podzimního a zimního období jsme zažili opakovaně mnoho dní, kdy sluníčko na naši kůži nezasvítilo, a žádné drastické důsledky to pro nás nemělo. Ale vzhledem k tomu, že je pro nás vitamin D důležitý především kvůli svému vlivu na metabolismus vápníku a fosforu – a tedy přímo ovlivňuje stav našich kostí – není dobré to ani podceňovat. Co v karanténě hrozí ale podstatně více je nedostatek pohybu – a ten bychom pocítili mnohem dříve. Když už je řeč o vitaminu D a tedy i o vápníku v kostech, tak jako prevenci osteoporózy velmi doporučuji různé podupávání až skákání – záleží na věku a kondici. Pro seniory a zvláště seniorky je ideální si doma například i do hudby hezky mašírovat na místě. Opravdu si užijte celou píseň, zvedejte nohy, klidně dupejte jako voják a rázujte i rukama. Takový druh pohybu zpevňuje naše kosti.

 

Co se dá proti tomu dělat, jakým způsobem do doplnit co

nejefektivněji? A máme to dělat preventivně?

Nejsnazší cesta je opalování. I když jsme doma, otevřme okno či vyjděme na balkon a dejme si sluneční lázeň. Je to dobré nejen kvůli vitaminu D, ale především na psychiku. Proto je tato forma doplňování ideální i jako prevence.

Vzhledem k tomu, že v naší kůži svádí boj o sluneční paprsky provitamin (látka, na kterou když UV paprsky zasvítí, tak z ní vznikne vitamin D) ještě s melaninem, dá se říct, že naše světlá barva pleti je nám obrovskou výhodou. Melaninu máme méně, a proto stačí 15 minut bez UVB ochranného filtru. Ukažme ruce a paže, nastavme slunci alespoň kousek holé kůže.

Jinou formou doplňování je pojídání vitaminu D v různých formách. Některé mléčné výrobky jsou obohacené o vitamin D. Přirozeně se vyskytuje v tuku makrely či tresčích jater – ale nedoporučuji jejich vysokou konzumaci, protože se jedná často o uzené či jinak nezdravě konzervované jídlo. Raději volme čerstvé tučné ryby, vajíčka a houby. Vitamin D se vstřebá v tenkém střevě (podporuje i vstřebávání vápníku) a lymfatickým systémem se dostává přímo do krve. Proto se na jaře také doporučují manuální lymfodrenáže – uvolníme tento úžasný transportní systém a tělo se po zimě začne pořádně vyživovat. V době mimo karanténu je potřeba najít zkušeného terapeuta, v době jako je tato si můžete sami podpořit lymfatický systém alespoň hlubokým dýcháním do břicha, které doporučuji i našim klientům, když k nám nemohou na manuální lymfodrenáž dorazit. Sedněte si rovně, položte ruce až dolů na břicho a nadechněte se zhluboka, až se Vám břicho vyklene do dlaní, na chvíli dech zadržte (můžete si 10ti vteřinami otestovat i svůj stav dýchacího systému) a volně vydechněte. Při dalším nádechu se i předkloňte, aby se břicho zmáčklo a promasírovalo se zevnitř.

U doplňků pozor na přemíru vitaminu D, která pak nedělá dobře ledvinám - mohou vznikat ledvinové kameny – a srdci. Přebytek vitaminu D způsobuje, že se vápník začne ukládat i do jiných tkání a například srdeční sval potřebujeme mít opravdu pružný a výkonný a nikoli ztvrdlý kalcifikací. Stav hladiny vitaminu D Vám zjistí lékař, k doplňování touto formou je tedy vhodné přistoupit při jeho potvrzeném nedostatku.

Také je důležité si uvědomit, že vitamin D je rozpustný v tucích. To neznamená jen to, že bychom ho měli s tuky konzumovat, ale také to, že se velmi ochotně do tuku schovává. Pokud si v létě dostatek vyrobíme, uloží se do našich tukových buněk a uvolní se, až ho budeme potřebovat. Obézní lidé ale nemají v tomto výhodu - naopak mají pravděpodobně vitaminu D uvězněný ve svých vlastních tukových zásobách. Hubnutí by tedy s nadsázkou mohlo posloužit jako další přísun funkčního vitaminu D.

A pamatujme, že čerstvý vzduch a sluníčko jsou nenahraditelné.

 

Poznáme na sobě, že nám vitamín D chybí - jak?

Prvotní nedostatek vitaminu D nebolí ani se nijak jinak okatě neprojevuje. Zpočátku se jen sníží hodnoty jeho aktivované formy 25(OH)D, kterou může lékař naměřit v krevním séru. A nenápadně tento nedostatek způsobuje to, že nám odchází z kostí vápník (osteomalacie) anebo mizí rovnou kostní hmota jako taková (osteoporóza – řídnutí kostí). Kosti pak nejsou pevné, deformují se a snáze se zlomí.

Naopak pokud vitamin D doplňujeme příliš, poznáme to podle svalové slabosti, podrážděnosti, nechutenství, bledosti, častého močení a následné dehydratace a zácpy.

 

Zpět na přehled článků