Zdravé sezení v práci

Lidské tělo má rádo pohyb. Bylo pro něj stvořené.

Pomocí polštářku nebo malého míče (overballu) a jednoduchých tipů můžete vrátit pohyb i do sedavého zaměstnání.

Současný člověk stráví sezením více než 8 hodin denně.

Lidské tělo nemá rádo takové statické zatížení. Bedra, trapézy, předloktí, krční páteř... To vše o sobě může dávat časem vědět. Poutá naši pozornost. Protože se chce hýbat.

Běhat po kanceláři s počítačem nelze. Ale něco přece jen dělat můžeme. Trošku tělu pomůžeme a ošálíme ho, než mu dopřejeme pořádný pohyb procházkou z práce.

Mějte v práci malý polštářek či míč (overball). Použijete ho jako podporu a nebo ke změně těžiště.

Nejdříve si polštářek můžete dát za záda. Vyplníte jím prostor za bedry.

Každých 30 minut změňte místo, kde polštářek máte. 

Vyzkoušejte ho mít jen pod jedním stehnem. Změní se Vaše těžiště a svaly a vazy budou muset jinak pracovat a nepřetíží se tak snadno.

Poté můžete zkusit si sednout jen na kraj polštářku. Kousek tedy bude koukat za Vámi. Podložíte si jím tak pouze zadní částí hýždí a tím se naklopení Vaše pánev směrem vpřed. Opět se významně změní těžiště a uleví se svalům a vazům, které pracovaly doteď.

Polštářek si můžete dát za záda i v oblasti hrudní páteře, donutí Vás to se chvíli opravdu opírat.

Další tipy:

Pokud Vám pracovní prostředí doloví být akčnější, můžete kromě polštářku a overballu tělo i doopravdy probudit:

  • Pokaždé, když bude velká ručička hodin na dvanáctce, vyskočte a udělejte 5 dřepů. Prokrví se svaly, které nic nedělaly, zapojí se bránice (a příjemně se zadýcháte) a zlepší se Vám nálada.
  • V kuchyňce si dejte svůj hrníček na co nejvyšší poličku. Budete se pro něj muset hodně natáhnout, stoupnout si na špičky. A to na Vás Vaše tělo bude pět samou chválu a děkovat Vám.
  • Že místo použití výtahu, můžete zkusit pár pater vyjít pěšky je asi samozřejmé. Tělo se nakloní vpřed a zapojíte úplně jiné svaly. Zkuste s každým krokem zatnout hýždě. Chůzi po schodech si ozvláštníte.
Zpět na přehled článků