Zimní hibernační běh

Jak běhat v zimě tak, abyste zároveň hybernovali? K čemu toto období využít? Jak si u běhu odpočinout? Běhat odpočinkově lze! Ukážu Vám nástroje, jak. Zima je jako stvořená pro budování precizní techniky, dlouhých kilometrů, pomalého tempa a dobrých regeneračních návyků.

Chvála rozhovoru s vlastním tělem

Jelikož Vás v zimě netlačí žádné termíny závodů, máte prostor na zpomalení, zklidnění a zrevidování své běžecké cesty. Zkuste se sami sebe ptát, co Vám běhání dává? Na co se chcete v následující sezóně soustředit? Co Vašemu tělu nejvíce prospívá? A podle toho si naplánujte další rok. Zkuste opravdu jít do sebe a ptát se, co Vaše tělo skutečně potřebuje. Nevymýšlejte nic hlavou. Nechte odpověď přijít zevnitř. Chce víc makat? Nebo naopak víc odpočívat? Doplnit běh jinou aktivitou? Běh dlouho nebo rychle? Jak moc pozornosti chcete běhu ve svém životě věnovat? Dejte si na tento rozhovor čas, ideální je jej zařadit v regeneračním období, kdy neběháte vůbec a máte víc času. Toto zastavení je moc důležité, aby Vaše běhání vycházelo skutečně z Vás a dělalo Vám radost. Když k němu nedojde, budete běhat automaticky a tak říkajíc ze setrvačnosti. Takové běhání způsobuje zranění a bolesti, z běhu se vytrácí lehkost a plné soustředění. A to pro tělo i mysl je to nejhorší, co mu můžete, původně dobrým záměrem, udělat.

K čemu je zimní běh dobrý?

Zima se nese ve jménu nabíhání objemu. Tempo bývá pomalé. A vzniká prostor pro soustředění se na techniku. Na každý výběh si s sebou vezměte jeden prvek. Jednou se soustřeďte na cupitání a vysokou kadenci. Podruhé na ruce, které se budou pohybovat podél těla, jako byste v nich drželi nordic walkingové hole. Příště pak zase na napřímení, vytahujte se z pasu nahoru, jako byste nesli na hlavě koš plný ovoce. Nemusíte nikam pospíchat a můžete si vychutnat, jak se Vaše tělo krásně do běhu rovná a běží lehce.

Aby běh byl regenerační, mimo lehkého kroku, musí mít i lehký dech. Pro tělo je blahodárné dýchání nosem místo pusou. Aktivuje se tak méně sympatikus a více parasympatikus - autonomní nervový systém zodpovědný za klidové pochody v těle. Tělo, ale i mysl se tak méně dostává do stresu a může během vlastně odpočívat. Poznáte to tak, že po běhu budete příjemně rozpohybovaní, rozdýchání, ale ne uřícení a unavení. Existují trenéři, kteří takto běhají i se sprintery. Takže skutečně to jde, i ve svižnějším tempu. Ale vy si to teď v zimě můžete nejprve zkoušet u dlouhých zimních kilometrů.

K zimě patří také sníh nebo bláto. To je pro změnu skvělý trénink pro Vaše kotníky, hluboké svaly okolo kolen, kotníků, a ve středu těla. Jemně našlapujte na střední část nohy. Klouby můžete na tento povrch připravit i tréninkem doma na nestabilních plochách - stačí pár dřepů či  výpadů na čočce nebo BOSU doma denně. V létě se Vám pevné vazy vrátí při rychlých úsecích a závodech v nerovném terénu.

Ať žije regenrace!

Kdy jindy si udělat čas na masáž, saunu či pravidelné rolování? Nastavte si Vaší regenerační rutinu právě teď, kdy je ve všem méně úsilí a dřiny. V Namao Vám pomůže Váš fyzioterapeut nastavit domácí cviky tak, aby vedly k napřímené postuře, lepší technice, potažmo pak běhu bez úrazů. Masáž Vám pomůže se naladit na Vaše tělo a cítit jeho potřeby. Můžete začít trénovat i v našem online tréninkovém rozhraní iTreneo, kde Vám terapeut vytvoří individuální tréninkový plán domácího cvičení. Posílíte v něm svůj střed těla, nohy či ruce, zacvičíte si v něm jógu, zadýcháte si a zameditujete. A to, co se teď, v klidu, naučíte, na jaře a v létě jako když najdete. Tělo bude mít to, co potřebuje, aby mohlo běhat dlouhodobě, bez zranění a bolesti: regeneraci, kompenzaci i vnímání těla a jeho potřeb.

Využijte tyto dlouhé zimní večery a dopřejte si čas a péči, kterou si zasloužíte. Uvolníte nejen svaly, ale i mysl. Zapomenete na všechny starosti, které nese běžný život. A v tomto zastavení naleznete klid a soustředění. Běh se stane preciznějším, zdravějším a duši sytícím.

Článek vyšel v listopadovém čísle časopisu Run. 

Zpět na přehled článků