Článek na idnes.cz - Jaké sporty jsou vhodné při bolestech zad

Při bolestech zad, zvlášť pokud jsou velké, má málokdo pomyšlení na pohyb. V akutní fázi bolestí, či dokonce výhřezu je dobré navštěvovat fyzioterapeuta a držet se jím doporučených pohybů a cviků. Každodenní cvičení, které Vám fyzioterapeut sestaví na míru, dokáže významně pomoci s léčbou skutečné příčiny.

Pokud například je oslabený střed těla, budou to cviky na střed těla, které Vám pomohou se bolestí zcela zbavit. U oslabených svalů okolo kyčle, bude cílem fyzioterapie posílit tyto svaly a zastabilizovat tak postavení kloubů dolní končetiny, které se mohou rovněž podílet na bolestech zad. Pak je celá řada příčin, které stojí u vzniku bolestí - jizvy, sociální a psychické nastavení člověka, léky, životní styl atp., které s Vámi celostní terapeut probere a společně na nich pak můžete pracovat a přistoupit k léčbě bolestem zad komplexně, což je dle mého názoru jediný skutečně funkční přístup.

Nicméně, jakmile jsou tyto možné příčiny ošetřeny, záda už nebolí, je dobré zařadit pravidelný pohyb. Ne každý sport se pro prevenci bolestí zad hodí. Ideální jsou sporty, které komplexně zapojují celé tělo a nejsou jednostranné. Rovněž je důležité sporty kombinovat. Mně se velmi osvědčuje běžecký trénink doplnit lezením na stěně a každodenním krátkým posilováním s vlastní vahou. Čím větší variabilitu tělu dopřejeme, tím lépe. Opakované pohyby, stereotypnost tréninku a zatěžování jen určité svalové skupiny mu naopak škodí. U jakéhokoliv sportu, který si vyberete, je nesmírně důležité, aby Vás vnitřně přitahoval a lákal. Vaše tělo si umí vybrat ideální sport, který mu bude dělat dobře, pokud mu budete naslouchat. Když u běhu a budete cítit, že Vašemu tělu není dobře, doporučila bych zvážit jiné sporty a ptát se právě těla na to, které by navrhlo. Já jako fyzioterapeut bych doporučila:

Plavání - zapojí celé tělo, které je ve vodě v odlehčení a nedochází tak k přetěžování kloubů. Důležité ovšem je plavat prsa s dýcháním do vody a střídat je s jinými plaveckými styly. Ideální pro záda je znak.

Kolo - opět pohyb, kdy jsou klouby v odlehčení. Ovšem zapojuje jen určité svalové skupiny, a tak opravdu doporučuji jej kombinovat s jiným sportem, který zatíží tělo komplexně. Techniku jízdu na kole, posed, výběr sedla atd. je vždy dobré konzultovat s fyzioterapeutem.

Běh - dopady nemusí být pro bolesti zad příjemné a rozhodně se nejedná o sport, který je dobrý v rámci prevence bolestí zad. Nicméně pokud je běhání Vaše srdcová záležitost, dobrý fyzioterapeut s Vámi projde techniku běhu, obuv a velmi pravděpodobně bude možné se bolestí u běhu zbavit a běhat tak, abyste si neškodili a záda zůstala bez potíží. Ideální je proto zvolit diagnostiku běhu s fyzioterapeutem.

Jóga - u jógy se často setkávám s tím, že ji lidé cvičí ve velkých skupinách a lektor neohlídá dobré provedení cviků. Jóga je výborným prostředkem pro prevenci bolestí zad, ale musí se provádět skutečně precizně a pod odborným vedením. Ideální je si zaplatit několik individuálních lekcí, kdy na Vás lektor skutečně dohlédne a doporučí asány ideální speciálně pro Vaše tělo v daný okamžik. Případně vybírat z jóg, které jsou pomalejší (yin, vinyasa, jógová terapie) a budou Vás vést pozorností do těla.

Cvičení s vlastní vahou či v posilovně - jedná se o velmi dobrou možnost, jak zapojit ty části těla, které jsou nejvíce potřebné a trénink zacílit přesně tam, kde tělu udělá nejlepší službu. Opět doporučuji několik lekcí s dobrým osobním trenérem či fyzioterapeutem, který Vám pomůže trénink sestavit tak, abyste cvičili cviky, které Vám přinesou největší benefity.

Bojová umění - velmi dobrým prostředkem, jak cvičením skloubit práci s tělem i myslí a přivést do těla vědomou pozornost jsou nejrůznější bojová umění (Tai Chi, Čch-chi kung atd.). Právě vědomá pozornost přivedená do těla bývá nejlepším lékem na jakoukoliv bolesti.

Chůze - chůze po měkkém povrchu a s nordic walkingovými holemi může být pro záda velmi dobrou rehabilitací. Hole zajistí zapojení více svalových skupin a odlehčí kloubům, měkký povrch zapojí chodidla, jejichž role pro léčbu bolestí zad je zcela zásadní. Důležité je mít dobrou obuv, kde mají prsty prostor a možnost cítit povrch.

Jistě najdeme mnoho dalších sportů, které jsou vhodné i pro lidi, kteří mají potíže se zády. Vždy ale platí, že řídit byste se měli pocity vlastního těla a duše. Žádný pohyb se nepodaří do života zabudovat natrvalo, pokud jej nebudete dělat s opravdovým nadšením a vědomím vnitřního přínosu, vedle toho, že jste díky němu hubení či krásnější. A bez pohybu není život. Každý pohyb je vždy dobré konzultovat s fyzioterapeutem či jiným odborníkem, kterému důvěřujete.

Odkaz na článek na iDNES: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/sport-zada-pater-plavani-bojove-umeni-cviceni.A201001_114805_zdravi_pet

Zpět na přehled článků