Nevídané souvislosti těla a duše

S čím vším mohou být způsobeny potíže pohybového systému? Jakým způsobem klouby a svaly hlásí, že v těle něco není v pořádku?

Proč bolest všemožně putuje po vašem těle? Co stojí za vznikem patní ostruhy, puchýře na patě či tukové bulky? Proč má vaše tělo tendenci být extrémně zatuhlé, nebo naopak povolené? Proč vy na závodě skončíte vždy v křečích a parťák o křeči v životě neslyšel? Proč Vám stále otékají nohy nebo ruce?

Asi si dobře uvědomujete, že bolest jen málokdy vznikne lokálním přetížením. Názor, že pravé koleno bolí proto, že pravou nohu více zatěžujete, abyste šetřili slabší levou, je dávno překonán. Dnes už víme, že kořeny bolesti jsou ukryty hluboko a rozšiřují se do mnoha směrů, potažmo systémů - imunitního, psychického, kardiovaskulárního, kožního, plicního atd. A proto někdy nestačí uvolnit daný sval, odblokovat kloub, upravit techniku běhu, vyměnit boty nebo posílit střed těla. Často je třeba udělat mnohem víc. Pokud si uvědomíte, jak hluboko může daný problém sahat, bude léčba mnohem efektivnější a rychlejší. K vyřešení bude nezbytné udělat zásadní změny například v jídelníčku, denním režimu čí psychickém nastavení. Pokud se rozhodnete k problému přistoupit takto komplexně, bude to vyžadovat velkou upřímnost k sobě a schopnost se na sebe dívat s odstupem.

 

Pojďme teď od obecného ke konkrétním příkladům, abys věděl, o čem mluvím.

 

Puchýře

Puchýř může jistě způsobit nová nebo špatná bota, nestejná velikost nohou nebo schrnutá ponožka. Nicméně to není všechno. Zaprvé souvisí s celkovou větší potivostí. Tu může způsobovat vrozená konstituce těla kombinovaná s nevhodně zvolenou výživou - příliš zahřívacích potravin jako jsou rajčata, maso, kyselá a pálivá chuť, skořice, kofein a další stimulanty. Dále, pokud se tvoří opakovaně na stejném místě, vypovídá to o tom, že noha není dobře stabilizovaná. Obecně to de facto znamená, že chodidlo málo používáte, že jím jen tak mrtvě plácáte a nevyužíváš jeho obrovský potenciál. Zkuste více zapojit prsty a drobné svaly chodidla při chůzi nebo běhu, celkově zjemnit došlap. Jiným důvodem může být, že v daném místě jsou klouby vůči sobě dlouhodobě nevhodně postavené, většinou zatuhlé.  Zaměřte se na uvolnění, čímž se mohou dostat výhodnější pozice. Dobře poslouží i masážní tvrdý míček. Další příčinou může být drobný otok ze zranění, na které jsi už dávno zapomněl, který by kvalitní lymfodrenáž nebo lymfotejping jistě odstranily.

Tedy pokud jste vyzkoušeli už x bot, ponožek a puchýře se vás stále drží, je vhodné zvážit i tyto méně zjevné příčiny a zkusit je odstranit :)

 

Putování bolesti

Důvodů, které k němu vedou, může být mnoho a žádný z nich nemá úplně instantní řešení. Nejčastěji z mé zkušenosti vychází z celkové duševní a fyzické nepohody. Za tou může stát stres, nízká životní síla, slabá a příliš přetěžovaná konstituce nebo nevhodný rytmus dne (málo spánku, žádná meditativní činnost, nepravidelné jídlo, jídlo jedené ve spěchu…). To všechno postupně vede k nerovnováze, která se šíří tělem. Je neoblomná, jakmile se jí někde zbavíš, objeví se jinde. Fyzioterapeut vám pomůže odstranit bolest kolene a vás za pár dní začne hned bolet krk. To protože jste nešli do hloubky. Ve skutečnosti jste nic ve svém životě nezměnili, nebo to bylo málo. Uvolnění svalů a pár cviků, které jste vydrželi cvičit týden, bylo málo. Tělo volá po mnohem rozsáhlejších úpravách a ve všech směrech. S tím může pomoct osvícený fyzioterapeut, lékař, ájurvéda, čínská medicína apod., které řeší bolest v kontextu celého vašeho života. Narozdíl od běžné západní praxe, která působí lokálně - bolí vás rameno, tak ho opíchneme a pošleme vás na rehabilitaci. Putující bolest lze vždy vysvětlit a znamená, že se v těle děje mnohem víc, než se zdá. Vždy je možné bolestí putovat postupně až na její začátek, a tak problém definitivně odstranit.

 

Tukové bulky

Tvoří se všude možně - na zádech, zápěstích, hýždích.. A mohou znamenat jednak, že je oblast dlouhodobě vystavovaná nepřiměřené zátěži. Vezměme například zápěstí - pokud je oslabené a neustále používané klikáním myší a bušením do klávesnice, přetěžuje se. Buď se vytvoří karpální tunel nebo se objeví ve svalech bulka. Ve chvíli, kdy oblast posílíte, bulka se vstřebá. Druhak se takto lokálně nahromaděná tuková tkáň objevuje při vnitřní metabolické nerovnováze. Za tou může stát příliš potravin, které podporují hromadění, obalování a ochranu - cukr, hlenotvorné látky, těžké a tučné potraviny. Pokud tušíte, že toto by mohl být váš důvod, vyhledejte odborníka, který vmá pomůže tělo důkladně vyčistit zevnitř.

 

Patní ostruha

Ostruha, podle mě, značí tendenci těla (možná i duše?) věci ukládat, držet v sobě. Při její léčbě je dobré mimo rozhýbání chodidla, uvolnění plantární fascie a lýtkových svalů, také celkově uvolnit tělo a mysl. Nelpět na výkonu, na tom, že musíte splnit tréninkový plán apod. A zamyslet se, zda tělu dáváte pravidelně kvalitní stravu, odpočinek, regeneraci. Cokoliv vás napadne, při čem tělo tuhne, zkuste nahradit něčím, co jej uvolňuje a dělá mu dobře. Tělo hromadí, protože se mu něčeho jiného nedostává. Může to být něco úplně jednoduchého, třeba minerály, nebo něco mnohem hlubšího jako sebeláska :) Zajdi na krevní obraz, zda vám nechybí určitá složka. Pokud ne, uvolňujte jak nejlépe umíte.

 

Hypermobilita nebo celková ztuhlost

Po světě chodí dva typy lidí. Ti, co se ohnou k zemi jakoby nic a ti, co už ve třetí třídě sotva dosáhli na kolena. To je dáno vrozenou tělesnou konstitucí, která se nedá změnit. Nicméně můžete ji vašim chováním podpořit správným směrem.

Pokud víte, že vám nedělá problém dosáhnout na zem, rozhodně se nijak vehementně neprotahujte, necvičte jógu a nenechte si křupat krkem. Tělu tak berete jeho přirozené bariéry, kterými drží pohromadě. Naopak potřebujete posílit střed těla a další vnitřní svaly, abyste netrpěli na výrony kotníků, vypadlá ramena a kolena nebo bolesti beder.

Naopak pokud se sotva ohnete ke kolenům, pořiďte si válec a každý den rolujte celé tělo. Najděte si lekci jógy. Celkově dbejte na regeneraci - masáž a sauna se rozhodně vyplatí. Také můžete mít větší sklon ke křečím, právě na ně pomůže větší mobilita svalů a kloubů. Tuhý sval má vždy větší tendenci jít do křeče.

 

Určité konstituce a jejich tendence k jednotlivým potížím

Závěrem bych se chtěla dotknout tématu, který se line celým článkem - vrozeného individuálního nastavení člověka. Dle ájurvédy, které se věnuji, známe několik typů tělesných konstitucí. Platí, že stejné se zvyšuje stejným - tedy konstituce s tendencí k suché kůži by neměla holdovat sucharům a podobně.

Kapha - člověk se silnou konstitucí a schopností toho hodně vydržet. Lehko přibírá na váze, proto by neměl konzumovat moc sladkého, ani slaného, těžkého a tučného. Aneb zmrzlina je pro něj sebevražda. Ze všech typů nejvíc potřebuje pohyb. Dobře mu dělají zejména silové disciplíny. Z výše zmíněných potíží by mohl mít sklon k patní ostruze, otokům a tukovým bulkám.

Pitta - těch mezi vámi bude nejvíce. Rádi soutěží, jsou výkonní, prudce inteligentní a vůbec neumí odpočívat. Mají celkem velkou kapacitu. Hrozí u nich ale přehřátí. Nejvíc ze všech se musí přemlouvat k odpočinkovým dnům a skutečně je dodržovat, uvolňovat mysl i tělo. U pitt často najdeme puchýře, křeče nebo celkovou zatuhlost.

Váta - hubení, vysocí, neustále se zmatečně pohybující, rozhazující rukama. Často neví, kde jim hlava stojí, létají od jednoho k druhému. Váty by se měly minimálně dvakrát zeptat svého tělo, zda má na daný závod a za jakou cenu. Jejich tělo toho tolik nevydrží, aby mohli makat do nekonečna jako kaphy. Dřív či později by je potkalo nějaké zranění. Z výše uvedeného se budou potýkat s hypermobilitou a putováním bolesti po těle.

 

 

 

Zpět na přehled článků